Frank Arnesen schrikt niet van gevolgen Bosman-arrest

EINDHOVEN - Frank Arnesen is niet somber over de toekomst van het Nederlandse voetbal. Het Bosman-arrest heeft veel angst en onzekerheid veroorzaakt, maar ondanks alle veranderingen vindt de directeur voetbal van PSV dat de situatie voor de clubs in Nederland 'nooit anders is geweest'.

Langdurige contracten, hogere salarissen, krankzinninge vergoedingssommen, het zijn stuk voor stuk gevolgen van de Bosman-zaak. Het transfersysteem behoort tot het verleden, maar de handel in spelers floreert als nimmer tevoren. Het gat tussen Nederland en de rijke voetballanden lijkt almaar groter te worden. De naar het buitenland uitwijkende vedetten kunnen de koffers met geld amper meer dragen. “Ach”, verzucht Arnesen, “zo is het altijd al geweest. Tien jaar geleden ging Gullit bij ons weg, terwijl iedereen zei: hoe kan dat nou. Zo zijn er legio voorbeelden. Koeman vertrok naar Barcelona, net als Romario en Ronaldo.”

Als alle geruchten op waarheid berusten, staat PSV aan de vooravond van een grote uittocht, een woord waar ze in Eindhoven niets van willen weten. Zeker is dat Phillip Cocu na dit seizoen naar het buitenland gaat. Arthur Numan en Jaap Stam zijn op papier nog lange tijd aan PSV verbonden, maar een eventuele uitschakeling in de Champions League kan hun contracten in waardeloze stukjes papier veranderen. De internationale belangstelling voor de twee spelers is groot, maar Arnesen vindt dat ze hun verantwoordelijkheid moeten dragen. “Ze hebben met hun volle verstand de contracten getekend en dan verwacht ik ook van hun kant een zekere mate van respect naar PSV toe.”

De concurrentiepositie van Nederland wordt steeds moeilijker. PSV-voorzitter Harry van Raaij liet zich onlangs ontvallen dat Stam voor minder dan vijftig miljoen gulden niet weg kon en een aantal Engelse clubs liet zich niet door die stoere taal afschrikken. “Ik vraag mij af op welke basis zij die bedragen kunnen betalen”, zegt Arnesen. “In Spanje is het voornamelijk TV-geld, dat ze op voorhand krijgen. Real Madrid heeft een schuld van honderd miljoen, maar koopt gewoon spelers van twintig miljoen dollar. In de licentievoorwaarden van de KNVB staat dat wij geen noemenswaardige schuld mogen hebben. Nou, ik vind honderd miljoen meer dan noemenswaardig.”

Volgende week woensdag komt de Rus Dimitri Khokhlov in Eindhoven, de nieuwste aankoop van PSV, dat eerder de Ghanees Godwin Attran een jeugdcontract gaf. Rusland en Ghana, zijn dat nog de landen waar PSV betaalbare spelers vandaan kan halen? Nee, vindt Arnesen, “in principe kunnen wij overal spelers kopen. PSV heeft een goede naam.” Alleen de nationale competitie niet en dus zullen er nooit grote spelers naar Nederland komen. “Veel ogen zijn tegenwoordig op Afrika en de Scandinavische landen gericht. Scandinavië is een grote Engelse markt. Daarom zijn Noorse spelers zo duur geworden, want die Engelse clubs betalen wel.”

Om nog enigszins in de race te blijven met de Europese topploegen is het voor PSV zaak dat het budget (op dit moment 58 miljoen gulden) jaarlijks met een aantal procenten blijft stijgen. Met de komst van algemeen directeur Peter Fossen en commercieel directeur Fons Spooren hoopt de club nog meer geld vrij te kunnen maken voor de aankoop van spelers. “Nieuw bloed en verse ideeën zijn noodzaak”, meent Arnesen. “Toen ik vier jaar terug bij PSV kwam, waren er te lang te weinig wisselingen geweest. De spelers hadden alles al gewonnen, de uitdaging en de honger waren verdwenen. Toen zijn we ook door een diep dal gegaan.”

Het Nederlandse voetbal en dus ook PSV moeten volgens Arnesen blijven hameren op de jeugdopleiding. Na het vertrek van Hans Westerhof zat het opleiden en scouten van talenten enige tijd in een verdomhoekje. “Er onstond toen een ongezonde situatie”, erkent Arnesen, die uit nood geboren de lacune zelf, samen met een tweetal part-timers, opvulde. De komst van Tonnie Bruin Slot loste het probleem gedeeltelijk op, het scoutingswerk is te veel omvattend, dus is uitbreiding van het apparaat een noodzaak. Momenteel zet Arnesen een structuur op papier, want zegt hij: “Scouting is een van de belangrijkste aspecten van het voetbal.”

De bovenlaag van de PSV-jeugd behoort niet tot de beste van Nederland. Het tweede eftal staat in de middenmoot van de eredivisie, de A1 behoort tot de degradatie-klanten in de hoogste afdeling en de A2 heeft in de eerste divisie alleen de jeugd van Rheden onder zich. Een somber beeld, zeker vergeleken met Ajax, dat in bovengenoemde klassen met drie teams bovenaan staat. Arnesen: “Wij hebben twee jaar geleden de A2 naar de amateurs overgeheveld. Nu hebben we een probleem met de doorstroming. In de A1 spelen maar twee tweedejaars A. De competitie bij de A-jeugd is sterk. Zelfs PSV kan het zich niet permitteren uitsluitend met eerstejaars A's te spelen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden