Franco Zeffirelli voert verplicht Shakespeare-nummer op

De Italiaanse regisseur Franco Zeffirelli (1924) kan bogen op een lange loopbaan in het theater, de opera en de film. Als 'set designer' en coregisseur assisteerde hij Visconti omstreeks 1950 bij 'La terra trema' en 'Bellisima'. Daarna regisseerde hij overal ter wereld toneelstukken en opera's, waarvan hij er een aantal op spectaculaire wijze verfilmde.

HANS KROON

De laatste jaren staat Zeffirelli vooral te boek als regisseur die opera's als 'La Traviata' en 'Otello' op gedurfde en een groot publiek aansprekende wijze naar het witte doek weet te vertalen.

Daardoor raakte enigszins ondergesneeuwd dat hij de toneelstukken van Shakespeare in de jaren zestig een zelfde cinematografische behandeling gaf.

In die jaren maakte Zeffirelli furore met 'The taming of the shrew', waarin de hoofdrollen gespeeld werden door het 'liefdespaar van de eeuw' (Richard Burton en Elizabeth Taylor), en met 'Romeo and Juliet', waarin acteurs van vijftien tot zeventien jaar alle rollen speelden.

Om niet zijn leven lang als Shakespeare-verfilmer te boek te staan, liet Zeffirelli het publiek vervolgens bijna een kwart eeuw op zijn volgende Shakespeare-film wachten. Pas verleden jaar waagde hij zich aan 'Hamlet', die net zo als 'The taming of the shrew' een internationale top-bezetting kreeg.

De hoofdrol wordt - niet onverdienstelijk, maar wel wat houterig en expressieloos - gespeeld door Mel Gibson, de held uit de 'Mad Max'serie en vele Hollywood-actiefilms. Glenn Close, een andere internationaal befaamde Hollywood-ster speelt Gertrude, de moeder van Hamlet, heel wat aangrijpender en overtuigender.

Engelse acteurs

Voor de meeste andere rollen putte Zeffirelli uit het uitstekende Engelse acteursbestand. Zo speelt Alan Bates Claudius, Paul Scofield de geest, Ian Holm Polonius en Helena Bonham-Carter Ophelia.

In kleinere rollen zijn verder ondermeer nog te zien Sean Murray (Guildenstern), Michael Maloney (Rosencrantz) en Nathaniel Parker (Laertes).

Als locatie koos Zeffirelli het imposante, aan zee gelegen Dover Castle in Zuid-Engeland. We krijgen het van onder tot boven en in al zijn uithoeken te zien. Andere attracties zijn de mooie kostuums van Richard Pointing, de doeltreffende muziek van Ennio Morricone, het sfeervolle camera-werk van David Watkin en allerlei inkijkjes in oude zeden en gewoonten.

Ondanks al deze meer of minder filmische extra's boeit Zeffirelli's 'Hamlet' geen moment. De film voegt niets toe aan de vele eerdere 'Hamlet'-uitvoeringen, ontbeert een interessante visie en ademt van A tot Z de sfeer van een verplicht nummer.

Een klus die - en vraag niet waarom - ook eens geklaard moest worden: meer heeft Zeffirelli het publiek dit keer niet te bieden.

Amsterdam Alfa en Movies, Utrecht City.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden