Francken vertelt verhalen met muziek en zang

Regie: Sander Francken. Met Dhamender Singh, Kishan Soni, Kolado Bocoum, Afel Bocoum, Tsewang Spalgon en Deachen Yangdol. In 6 bioscopen.

Belinda van de Graaf

Sander Francken maakte vijf jaar geleden een mooie korte film tegen het decor van Djenné, de Malinese stad aan de rand van de Sahara met een van de grootste architectonische wonderen van de Sahel: de geheel uit moddersteen opgetrokken moskee. ’Knowledge for Life’, zoals het kleinood heette, vormt nu het hart van een drieluik over volksvertellingen waarvoor Francken behalve in West-Afrika neerstreek in India.

Francken ging steeds met de lokale bevolking aan de slag, maar koos er wijselijk voor om de dialogen tot een minimum te beperken, en de verhalen grotendeels te vertellen aan de hand van muziek en zang uit de betreffende streek.

Zo wordt de Malinese vertelling over Bouba, de 9-jarige leerling van de koranschool, voortgestuwd door de geweldige Malinese gitarist en zanger Afel Bocoum. Hij verschijnt zo nu en dan in beeld om in de eeuwenoude traditie van de griot, de West-Afrikaanse lofzanger, de zoektocht van het jongetje (gespeeld door zijn eigen zoon) naar ’het grootste deel van alle wijsheid’ te begeleiden.

De muziek heeft een hypnotiserend effect, en vormt de motor achter het heldere, humanistische verhaal dat zonder veel plichtplegingen voortkomt uit de vertelling van een vader en een zoon die in de Indiase stad Jodhpur de kost verdienen als plasticverzamelaars.

Op een dag is de kameel foetsie, het belangrijkste vervoermiddel, maar de Indiër weigert te oordelen over zijn lot. En hij heeft gelijk, de gebeurtenis herbergt uiteindelijk een groot geluk, wat ook muzikaal wordt onderstreept door de Indiase snaarvirtuoos Sakar Khan.

In het hoge noorden van India, in Ladakh, volgt Francken nog een vader en een dochter die samen met hun dzo, een kruising tussen een jak en een rund, een tocht maken door het Himalayagebergte. Het is het sluitstuk van een drietal gevoelige, maar vooral ook geestige muzikale vertellingen waarin de spirituele waarden van hindoeïsme, islam en boeddhisme worden omarmd.

Francken ging bovendien, en heel slim, met drie Nederlandse top-cameramannen op stap: Sal Kroonenberg, Bert Pot en Melle van Essen. Vooral het werk van de laatste in Mali is adembenemend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden