Franciscus zoeft razendsnel voorbij

Bezield Verband hoopte noodkreet over kerken in bisdom Utrecht persoonlijk aan de paus te overhandigen

Het is half negen in de ochtend en zes Nederlandse katholieken lopen kordaat het zonovergoten Sint Pietersplein op. Ze willen de wekelijkse audiëntie van de paus aangrijpen om hun beklag over kardinaal Eijk, aartsbisschop van Utrecht, bij hem te doen. De Nederlanders hopen Franciscus een folder te overhandigen wanneer die in zijn pausmobiel langsrijdt.

Cecile Maagdenberg was hier al een keer en weet welke strategische plek moet worden ingenomen om de meeste kans van slagen te hebben: in het vak rechts vooraan. Er staan al mensen langs de rand, maar daar wurmt Maagdenberg zich gewoon tussen. "Wij moeten de paus onze noodkreet laten horen. Want wat in Nederland gebeurt, is rampzalig", zegt ze.

De Nederlanders zijn van Bezield Verband, dat vecht voor het behoud van de ruim 300 kerken en geloofsgemeenschappen in het bisdom Utrecht. Kardinaal Eijk verwacht dat van dat aantal over vijftien jaar niet meer dan een stuk of twintig over zal zijn, omdat - zo zegt hij - de katholieke kerk steeds minder geld heeft, er steeds minder gelovigen zijn en er nauwelijks nog priesters te vinden zijn. Bezield Verband vindt dat dat komt door slecht beleid van Eijk zelf. "Veel geloofsgemeenschappen zullen verdampen", zegt Ad de Groot terwijl hij voor de Sint Pieter zit te wachten.

De groep beweert geen gehoor bij de kardinaal te krijgen en het daarom nu hogerop, in het Vaticaan, te zoeken. De Groot: "De paus zegt steeds dat priesters naar de mensen toe moeten gaan. Eijk doet precies het tegenovergestelde. Het kan niet anders of ons probleem raakt Franciscus in het hart."

Dan springen de Nederlanders op: Franciscus is in zijn pausmobiel het plein op gereden. Gespannen kijken ze naar een videoscherm om te begrijpen waar hij heen rijdt. En ja, hij komt hun kant op. Cecile Maagdenberg klimt snel op een stoel en houdt de folder met de noodkreet omhoog. "Toen ik hier vorig jaar was, is het me gelukt om de paus een brief te geven", vertelt ze opgewonden. "Hij keek me recht in de ogen. Een magisch moment."

Maar vandaag heeft ze geen geluk. Franciscus zoeft razendsnel langs. Hij heeft Maagdenberg niet horen roepen en haar folder niet gezien.

Toch zijn de leden van Bezield Verband niet teleurgesteld. Ze zijn twee dagen in Rome om bij zo veel mogelijk Vaticaanse instanties hun rapport over de stand van zaken in hun bisdom achter te laten. De Groot: "We zetten alles op alles om uit naam van duizenden gelovigen onze noodkreet te laten horen. Dat heeft ongetwijfeld effect. De paus grijpt vast in."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden