Franciscus sluit Heilig Jaar af

STIJN FENS en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Paus Franciscus heeft gisteren de Heilige Deur van de Sint-Pieter in Rome gesloten. Hiermee kwam een einde aan het Buitengewoon Heilig Jaar van de Barmhartigheid dat vorig jaar november begon in Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek, toen de paus daar de Heilige Deur van de kathedraal opende. Een Heilig Jaar is een bijzondere periode waarin boete, bezinning en naastenliefde centraal staan. Normaal gesproken vindt het één keer in de 25 jaar plaats, tenzij een paus het tijd vindt voor een Buitengewoon Heilig jaar. Dat was bij Franciscus het geval. Barmhartigheid is een sleutelbegrip in zijn pontificaat.

De paus gaf de bisschoppen toestemming over de hele wereld Heilige Deuren in het leven te roepen. Die van de Sint-Pieter was de enige die nog dicht moest.

De stad Rome kijkt met gemengde gevoelens terug op het Heilig Jaar. Ruim twintig miljoen pelgrims bezochten de stad om door de Heilige Deur van de Sint-Pieter te gaan, maar ze bleven maar kort, sliepen vaak in kloosters en gaven weinig geld uit. Dat dit alles geheel in geest is met de sobere leefstijl van paus Franciscus maakt de pijn voor de middenstand niet minder groot. De federatie van hoteleigenaren stelt vast dat het aantal overnachtingen het afgelopen jaar niet hoger was dan in 2015.

Er is ook goed nieuws. Mede door de massale aanwezigheid van politieagenten en militairen vanwege het Heilig Jaar, nam het aantal misdrijven in de Italiaanse hoofdstad met zestien procent af. Zelfs het aantal moorden daalde licht. Volgens de politievakbonden dreigt het 'Heilig Jaar-effect' van korte duur te zijn, omdat Rome een groot deel van de extra agenten weer kwijtraakt.

Het volgende, reguliere Heilig Jaar is in 2025.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden