Franciscus omarmt imperfecte gelovige

Paus spreekt zich uit over huwelijk en gezin

Na maar liefst twee bisschoppensynodes over het onderwerp en uitgebreide discussies, heeft paus Franciscus gisteren zijn langverwachte document gepubliceerd over huwelijk en gezin. Voor de rooms-katholieke kerk blijft het huwelijk een heilige en onontbindbare verbintenis tussen man en vrouw. Homo's moeten met respect worden behandeld, maar het homohuwelijk wijst ook deze paus categorisch af. Wat betreft de positie van de hertrouwd gescheidenen is er sprake van een voorzichtige opening, maar ook hier blijft Franciscus keurig binnen de kantlijnen van de traditie.

Het document met de titel 'Amoris Laetitia' (De vreugde van de liefde), werd gisteren onder veel belangstelling in Rome gepresenteerd. In 264 pagina's, verdeeld over negen hoofdstukken en 325 paragrafen, blijft geen onderdeel van het gezinsleven onbesproken. Huiselijk geweld, armoede en het verbeteren van de huwelijksvoorbereiding: het komt allemaal aan bod.

In een voor een kerkelijk document opvallend eenvoudige taal, schetst de paus het ideaal van een begrijpende en barmhartige kerk waarin ook voor gelovigen die niet leven volgens het ideaal van de kerk, plaats moet zijn. Wel moet diezelfde kerk hen helpen 'zodat zij kunnen toegroeien naar de volheid van het plan dat God met hen heeft'.

Vooraf was met veel belangstelling uitgekeken naar wat de paus zou schrijven over katholieken die na een kerkelijk huwelijk zijn gescheiden en een nieuw burgerlijk huwelijk zijn aangegaan, de hertrouwd gescheidenen. Mogen zij nu wel of niet ter communie?

Franciscus stelt voorop dat deze groep deel uit moet blijven maken van de gemeenschap. 'Ze zijn niet geëxcommuniceerd', aldus de paus. Voor hun toelating tot de communie bestaat volgens hem, geen 'gemakkelijk recept', maar moet dit van geval tot geval bekeken worden. Franciscus laat zo ruimte voor priesters om in de praktijk een uitweg te zoeken. En dat betekent dat hertrouwd gescheidenen in uitzonderlijke gevallen en na een lang traject kunnen worden toegelaten tot de communie. De paus zet de deur een klein beetje open, maar laat de regel intact.

Progressieve bisschoppen zullen wijzen op de ruimte die de paus laat, maar kardinaal Eijk, voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie en tijdens de synodes behorend tot de behoudende vleugel, constateerde gisteren met tevredenheid dat de leer van kerk met rust was gelaten.

Hij benadrukt dat 'ten aanzien van mensen die gescheiden zijn en in een nieuwe relatie leven de traditionele praxis geldt die inhoudt dat zij de communie niet kunnen ontvangen'. Niets nieuws onder de zon dus, volgens Eijk. En dat gold volgens hem voor veel in het document. Hij kon zich wel voorstellen dat dit voor sommige katholieken een teleurstelling is. "Als mensen dachten: nou komt er een document van Rome dat alles eens even op z'n kop zet, dan ben je over dit document teleurgesteld. Maar dat was ook een irreële verwachting."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden