Franciscus neemt het op voor vluchtelingen

Paus prijst klimaatbeleid Obama en spreekt Congres toe over migranten: Schrik niet van aantallen, zie hen als personen

Zijn toespraak klonk als een preek, maar ondertussen nam paus Franciscus gisteren in Washington met het Amerikaanse Congres een aantal actuele onderwerpen door, waarover dat Congres diep verdeeld is. Na afloop van zijn toespraak kon worden vastgesteld dat de hoge bezoeker ("Mijnheer de voorzitter: de paus van de Heilige Stoel!") de Democraten meer reden tot applaudisseren had gegeven dan de Republikeinen.

Een hele verandering in een land waar de rooms-katholieke kerk de afgelopen jaren de politiek vooral bestookte met opvattingen over zaken als een verruiming van de definitie van het huwelijk en abortus. De paus verwees wel naar abortus, maar verraste degenen die daarvoor klapten met een gevolgtrekking waar de meesten het niet mee eens waren: "Die overtuiging heeft me (...) doen pleiten voor de wereldwijde afschaffing van de doodstraf."

De Republikeinen vreesden vooraf dat de paus de Congresleden om de oren zou slaan met de ideeën uit zijn encycliek 'Laudato si': kritiek op het kapitalisme en een pleidooi voor klimaatbeleid. Eén afgevaardigde, Paul Gosar, bleef vanwege dat laatste onderwerp weg.

Maar al zijn andere collega's dachten daar niet over, want politiek of niet, ze vonden het een buitenkans de paus aan te mogen horen.

Helemaal was dat het geval voor de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, die de verenigde vergadering van Huis en Senaat voorzat. De katholieke voorzitter John Boehner heeft vanaf het begin van zijn carrière in het Congres geprobeerd een paus naar het spreekgestoelte te krijgen, en na twintig jaar en veel vergeefse pogingen gedurende twee pontificaten kwam gisteren een droom uit. Naast hem zat de officiële voorzitter van de Senaat, vicepresident Joe Biden, ook katholiek.

Samen hoorden ze hoe de paus president Obama prees om zijn klimaatbeleid en het herstel van de betrekkingen met Cuba (iets waar paus Franciscus zelf bij heeft meegeholpen). Hoe hij pleitte voor de opvang van vluchtelingen: "Schrik niet van aantallen, zie hen als personen". En hoe hij waarschuwde de verontwaardiging over misdaden begaan in naam van een godsdienst niet te laten overgaan in afwijzing van iedere aanhanger van die godsdienst. Dit laatste zou je kunnen opvatten als een rechtstreekse terechtwijzing aan minstens twee kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap die deze week moslims onacceptabel noemden voor die baan.

Dat het allemaal niet zo hard aankwam, werd mede veroorzaakt door het langzame en onzekere Engels van de paus. Maar ook doordat zijn toespraak aansloot bij wat Amerikanen gewend zijn en graag horen. Hij begon met een citaat uit het volkslied over 'het land van de vrijen en het thuis van de dapperen'. En hij besloot met wat presidenten en andere politieke redenaars bijna altijd zeggen, maar wat toch anders klinkt uit de mond van de paus: "God zegene Amerika".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden