Franciscus kan het niet fout doen

reportage | Vanuit alle hoeken van de wereld komen vandaag katholieke jongeren naar Krakau voor de Wereldjongerendagen. Om elkaar te ontmoeten, en vooral om de paus te zien.

"Hij is ónze paus." Er klinkt Latijns-Amerikaanse trots als David Fonseca over Franciscus praat. "Jonge mensen willen de paus ontmoeten", zegt de negentienjarige student uit Ecuador stellig. Dat geldt in elk geval voor katholieke jongeren die naar Polen zijn gekomen en zich opmaken voor de laatste kilometers naar de Wereldjongerendagen in Krakau. Vandaag gaat het rooms-katholieke mega-evenement van start. Hoeveel jongeren er tot en met zondag naar Krakau komen, is nog niet duidelijk. De vorige editie, in 2013 in Rio de Janeiro, werd door 3,7 miljoen jonge katholieken bijgewoond.

"We hebben ons hier twee jaar lang op voorbereid", vertelt Jaime Vitimilla, een 23-jarige psycholoog, eveneens uit Ecuador. "We hebben twee jaar lang beeldjes van de paus gemaakt en verkocht om het geld te verzamelen voor de reis naar Polen." Toen Franciscus Ecuador aandeed, ging Jaime niet naar hem kijken. "We wilden per se hier naartoe komen, om hier te luisteren naar de boodschap die hij speciaal voor ons heeft, voor de jeugd."

Polen zijn hartelijke mensen, heeft hij geconstateerd in zijn gastgezin. De Poolse paus - de voor-voorganger van Franciscus - kan hij zich nauwelijks meer herinneren. "Hij was een goede man. Ik heb over hem gelezen. Over Benedictus weet ik niet zo veel." Franciscus daarentegen is 'een fantastische persoon', ook omdat hij 'zo onvoorspelbaar' is. "Het is fantastisch dat hij uit Zuid-Amerika komt. Hij heeft die Latijns-Amerikaanse warmte. Hij is zo persoonlijk en liefdevol."

Heel blij is ook een groepje jonge vrouwen uit Engeland. Vooral zij die nog maar net zijn bekeerd. Alexandrina Brant keerde twee jaar geleden de Anglicaanse kerk de rug toe. "Anglicaanse diensten missen structuur: het is wat zingen, wat bidden en wat lezen uit de Bijbel", vertelt de 21-jarige studente linguistiek uit Oxford. "Bij de rooms-katholieke mis voel ik me echt verbonden met God."

Ze is een en al lof over Polen. "Er zijn hier zoveel katholieken. Dat alleen al is een bijzonder gevoel. In Engeland is de sfeer heel anders, heel seculier en stiller, ingehoudener. Het geloof wordt daar helaas niet zo openlijk en zichtbaar beleden als hier." De paus kan het alleen maar goed doen in haar ogen. "Wat hij ook zegt, het zal indruk op mij maken, want hij is tenslotte de paus."

Ze krijgt bijval van haar reisgenote, Lovya Sun (26), een kersverse katholiek uit China die in Engeland studeert. Vorig jaar werd ze gedoopt door baptisten, maar dit jaar wist een Poolse priester haar te winnen voor het katholicisme. "Ik voelde dat ik meer wilde weten over God en Jezus. Toen liet God mij mensen uit de katholieke kerk zien." Na haar studie boekhouden wil ze terug naar China. "Het katholicisme is heel goed. Het is het originele christelijke geloof, de bron waar ik zoveel mogelijk mensen naartoe wil brengen."

Ook Tommy Lee Castillo (22) geniet er zichtbaar van onder geloofsgenoten te zijn. "Ik wil mijn geloof versterken, door andere mensen te ontmoeten die hetzelfde geloof hebben als ik", zegt de Texaan in zijn T-shirt met de tekst 'I love pope Francis'. Dat vindt ook zijn reisgenoot Jose Guadalupe Cadena (31), die sinds twee maanden priester is. "Je kunt Jezus natuurlijk ook thuis vinden, maar de schoonheid van deze dagen is Hem te zien in de gezichten van onze broeders en zusters."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden