Franciscus heeft voorganger Paulus VI zalig verklaard

Het Sint Pietersplein is volgepakt met gelovigen die de zaligverklaring van paus Paulus VI vieren. Beeld ap
Het Sint Pietersplein is volgepakt met gelovigen die de zaligverklaring van paus Paulus VI vieren.Beeld ap

Paus Franciscus heeft vandaag een van zijn voorgangers, paus Paulus VI, zalig verklaard. Hij deed dat onder luid applaus van veel gelovigen op het St. Pietersplein in Vaticaanstad.

Voortaan geldt 26 september, de geboortedag in 1897 van Giovanni Battista Montini uit de Noord-Italiaanse stad Brescia, als feestdag binnen de Rooms-Katholieke Kerk.

Tijdens de mis sloot de paus de buitengewone synode over het gezin officieel af, in aanwezigheid van de deelnemers. Zaterdag bleek uit het definitieve document dat de bisschoppen die deelnamen aan de synode toch niet voor een meer open houding tegenover homoseksuelen zijn.

Onverklaarbare genezing
De Italiaanse Paulus VI werd in juni 1963 gekozen tot opvolger van de populaire paus Johannes XXIII. Hij stierf in augustus 1978. Zijn zaligverklaring werd mogelijk, nadat in mei een wonder op zijn voorspraak was erkend: de onverklaarbare genezing van een ernstig ziek ongeboren kind in de Verenigde Staten in 2001.

Onder Paulus werd in 1963 het Tweede Vaticaans Concilie afgesloten, de bisschoppenvergadering die de Rooms-Katholieke Kerk bij de tijd moest brengen. In 1968 publiceerde de paus de encycliek Humanae Vitae (Van het menselijk leven), waarin hij het gebruik van voorbehoedmiddelen als de pil en het condoom verbood.

In Nederland was Paulus verantwoordelijk voor de benoeming van de conservatieve bisschoppen Ad Simonis (eind 1970) en Jo Gijsen (1972). Die benoemingen waren onder meer bedoeld om de invloed van de 'gewone' gelovigen op het bisschoppelijk beleid terug te dringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden