Francis en Tom, pioniers die nieuwe levensstijl ontdekken

Moeder en zoon eten alleen rauw voedsel. Ja, dat is vreemd en in onze ogen extreem. Maar laten we voorbij alle vooroordelen en angsten kijken.

Nederland is in de ban van een moeder en haar zoon. Beiden eten 100 procent plantaardig en rauw. Het schokt de natie en velen spreken er schande van. Er vallen grote woorden: verwaarlozing, kindermishandeling, ondervoeding. Jeugdzorg grijpt nog deze week in en wil moeder en zoon scheiden.

Het menu van moeder Francis Kenter en zoon Tom Watkins schokt ons. Toch zijn zij niet de enigen. Naast de 750.000 vegetariërs die Nederland telt, is er een groeiende groep planteneters: mensen die uitsluitend plantaardig voedsel eten. En een groeiend deel daarvan besluit steeds vaker rauw te eten. In de Verenigde Staten is de raw food-beweging groot en tal van beroemdheden verbinden zich daaraan.

En ze zeggen er goede redenen voor te hebben. Hoewel gevestigde artsen en diëtisten er niks van moeten weten, lijkt er steeds meer wetenschappelijk bewijs te zijn dat een dergelijke levenswijze veel van onze welvaartsziekten kan voorkomen of zelfs geneest. Planteneters en rawfoodists zijn vaak gezonder, slanker en energieker dan de meeste mensen. Dat valt op.

Waarom is Nederland dan zo geschokt? Francis geeft haar zoon Tom dit rauwe eten al meer dan tien jaar. Het 'gezonde verstand' zegt: dat kan toch nooit gezond zijn? En dus wordt er een kinderarts geraadpleegd. Wat blijkt: Tom is te klein! Wie goed luistert, hoort dat de arts niet zegt dat Tom ondervoed is - nee, hij heeft de lengte van een ondervoed kind. Maar dat hebben alle Aziatische kinderen ook en die zijn echt niet allemaal ondervoed.

Kinderbescherming, Jeugdzorg en Meldpunt Kindermishandeling gaan met het woord 'ondervoed' aan de haal. Er vallen grote woorden. Moeder Francis mishandelt en verwaarloost haar zoon met dit schamele dieet. De conclusie is helder: moeder is een misdadiger en wordt voor de rechter gedaagd.

Is het dieet van deze twee pioniers werkelijk zo ongezond en ontoereikend als de kinderarts wil doen geloven? De vraag is of Tom en Francis wel genoeg eten. Dat gebeurt vaker bij (rauwe) planteneters, dat ze te weinig calorieën eten. Dat hoeft niet, plantaardig en ook rauw eten kan voldoende energie bieden.

De keuze voor een 100 procent plantaardige levensstijl is veel minder vreemd dan we denken. Bijna alle grote culturen aten eeuwenlang voor 90 tot 95 procent plantaardig. Plantaardig voedsel was de basis: rijst, graan, aardappelen, bonen, maïs. Daarnaast groente, fruit, noten en zaden. De hoeveelheid dierlijke eiwitten die we tegenwoordig consumeren, is historisch nieuw. En de gevolgen blijven dan ook niet uit: veel mensen sterven aan welvaartsziekten.

Wie plantaardig gaat eten (al of niet rauw) merkt onmiddellijk het verschil. Overgewicht verdwijnt, bloeddruk en cholesterol normaliseren, ontstekingen nemen af en tal van klachten en kwalen verdwijnen. Mensen voelen zich weer vitaler en hebben de energie die ze zich van hun jeugd herinneren. Wie geheel of gedeeltelijk rauw gaat eten, zal deze effecten vaak nog sneller merken.

Ik denk dat het plantaardige dieet (deels of helemaal rauw) de lifestyle van de toekomst zal zijn. Niet alleen maakt het mensen slank, vitaal en energiek, maar het is bovendien het beste wat je onze planeet kunt gunnen. De planteneter maakt zich niet meer schuldig aan dierenleed. De planteneter heeft een substantieel kleinere voetafdruk in termen van CO2-uitstoot. De planteneter verbruikt minder grond en minder water - er kunnen tot wel tien keer zoveel mensen gevoed worden met plantaardig voedsel.

We bekommeren ons met z'n allen om het lot van Tom en maken ons boos over zijn moeder. Ik doe er niet aan mee. Ik hoop dat mensen eens écht willen kijken. Voorbij alle vooroordelen en primaire angsten. Ja, het is vreemd en in onze ogen extreem wat deze twee doen (en met hen nog duizenden anderen!). Maar laten we vooral kijken. Is Francis Kenter ongezond? Is Tom Watkins ondervoed? Is hier werkelijk sprake van verwaarlozing en mishandeling? Of zijn hier twee pioniers die met vallen en opstaan op hun eigen weerbarstige en soms onsympathieke manier de lifestyle van de toekomst ontdekken?

Hoe zei Ghandi het ook al weer? "Eerst negeren ze je, dan lachen ze om je, dan vechten ze tegen je en dan win je." Kennelijk hebben we het negeren en lachen al gehad. Francis en Tom voeren de strijd. De overwinning is dichtbij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden