Framing: Typisch rechts
Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van politici.
Stel, jij bent rechts. Je linkse opponent verwijt jou iets, je doet bijvoorbeeld niets voor een groene economie. Je hebt je argumenten, maar het debat kun je openen met een eenvoudig frame. Zeg eerst iets als "dit is altijd weer het verwijt van links" of "dit is typerend voor linkse politici" of "zo redeneert links nu altijd". We hebben het tijdens de campagne regelmatig gehoord.
Wat is de kracht van het frame?
Eén. Je creëert een sfeertje, degradeert het debat: die linkse argumenten voor vergroening, die horen we al jaren. Die zijn niks bijzonders, het bekende linkse stokpaardje.
Twee. Je stuurt het debat: dat gaat niet over vergroening, maar over het linkse standaardverhaal - dus kun jij je standaardbezwaren tegen links spuien. Links komt altijd weer met plannen die te veel geld kosten. Die niet werken. Die de middeninkomens treffen. Die slechts bureaucratie opleveren. Zo staat vergroening opeens in het frame van geldverslindende papieren plannen en bureaucratie.
Drie. Je maakt het je toehoorders comfortabel, die hoeven zich niet te verdiepen in plannen voor vergroening. Die plannen zijn immers slechts de bekende linkse riedel, die tot de bekende ellende leidt.
Overigens, iedereen kan het frame gebruiken. Zeg in een debat tegen Rutte "dit is echt weer typerend voor VVD-politici" of tegen Buma "zo redeneert het CDA nu altijd", en je hebt dezelfde effecten.