Fragiele vrede in Nepal wankelt

Aanhanger van oppositiepartij het Nepalees Congres scandeert anti-regeringsleuzen in Kathmandu vanwege het ontslag van legerleider Katawal. (AFP ) Beeld AFP
Aanhanger van oppositiepartij het Nepalees Congres scandeert anti-regeringsleuzen in Kathmandu vanwege het ontslag van legerleider Katawal. (AFP )Beeld AFP

amsterdam –- Het ontslag van legerleider Rookmangud Katawal heeft in Nepal tot grote onrust geleid. Eén van de belangrijkste coalitiepartners trok zich uit protest terug uit de regering.

Legerleider Katawal zou acht ontslagen generaals zonder overleg hun baan terug hebben gegeven. Bovendien zou Katawal volgens de Nepalese minister van informatie zonder toestemming 2800 nieuwe soldaten hebben gerekruteerd, terwijl de regerende maoïsten juist de voormalige maoïstische rebellen in het leger wil laten integreren.

De maoïsten vochten tot drie jaar geleden in een tienjarige burgeroorlog tegen het centrale gezag in de hoofdstad Kathmandu. Daarbij vielen 13.000 doden. De strijd was vooral gericht op het afschaffen van de eeuwenoude monarchie in Nepal. Eind 2006 kwam er een vredesovereenkomst tussen de maoïstische rebellen en de regering en sinds de verkiezingen van 2008 zijn de maoïsten de grootste partij in het Nepalese parlement.

Nu willen de maoïsten dat hun ex-strijders in het regeringsleger worden opgenomen. Legerleider Katawal, die over vier maanden met pensioen zou gaan, zou dat proces hebben gesaboteerd. Daarom heeft premier Pushpa Kamal, een oud-strijder die bekend stond als Prachanda, ofwel ’De woeste’, hem ontslagen.

De beslissing van premier Kamal om Katawal te ontslaan is niet goed gevallen bij de communisten binnen de coalitie van het Aziatische land. De gefuseerde partij CPN-UML, heeft zich gisteren teruggetrokken uit de regering. Daarmee houden de maoïsten slechts een krappe meerderheid in het parlement en vrezen velen dat de fragiele stabiliteit in Nepal in gevaar is.

Boze aanhangers van zowel de communistische CPN-UML als het Nepalees Congres, gematigd socialistisch, gingen gisteren de straat op om te betogen tegen de maoïsten.

Aanhanger van oppositiepartij het Nepalees Congres scandeert anti-regeringsleuzen in Kathmandu vanwege het ontslag van legerleider Katawal. (AFP) Beeld AFP
Aanhanger van oppositiepartij het Nepalees Congres scandeert anti-regeringsleuzen in Kathmandu vanwege het ontslag van legerleider Katawal. (AFP)Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden