Partijcrisis

Fractievoorzitter Azarkan vraagt DENK-bestuur terug te treden

Farid Azarkan (DENK) vanochtend tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer over het coronavirus.  Beeld ANP
Farid Azarkan (DENK) vanochtend tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer over het coronavirus.Beeld ANP

Fractievoorzitter Farid Azarkan roept het partijbestuur, onder leiding van Selçuk Öztürk, op terug te treden.

Ook het derde Denk-Kamerlid, de nieuwe fractievoorzitter Farid Azarkan, mengt zich in de ruzie tussen partijoprichters Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. Azarkan roept het partijbestuur, waarvan Öztürk voorzitter is, op terug te treden.

Azarkan vraagt het bestuur “verantwoordelijkheid te nemen, terug te treden en een interimbestuur te vormen, waarmee ik leiding kan geven om uit deze crisis te komen.” Het huidige bestuur is ongeschikt om met hem de crisis te bezweren, vindt Azarkan, omdat het onderdeel van het conflict is. Azarkan zegt te willen voorkomen dat Kuzu en Öztürk op het voor 6 juni geplande congres tegenover elkaar komen te staan, om hun vete uit te vechten.

Kuzu, die eerder aankondigde na de verkiezingen niet terug te keren in de politiek, gaf maandag in een Facebookbericht te kennen dat hij op het congres zijn verhaal wil doen. Hij beschuldigt Öztürk van “broedermoord”, omdat die informatie over een buitenechtelijke relatie van Kuzu uit 2018 naar HP/De Tijd zou hebben gelekt. Dat weekblad publiceerde vervolgens een verhaal over Kuzu’s affaire en de interne strijd in Denk.

Toen Kuzu bekendmaakte dat hij niet zal terugkeren op de kieslijst, trad hij ook terug als fractievoorzitter. Azarkan volgde hem in die functie op. Kuzu maakt nog wel deel uit van de driekoppige Kamerfractie.

Azarkan zegt dat hij de komende tijd wil werken aan “rust, vertrouwen en voor verbinding.” Hij wil tegen de NOS niet zeggen of hij partij kiest in het conflict tussen de twee partijoprichters. “Ik kies voor het partijbelang.” Hij hoopt dat er een lijmpoging gedaan kan worden, waardoor Kuzu en Öztürk weer verder kunnen met elkaar.

Selçuk Öztürk is onbereikbaar voor commentaar. Wel reageerde hij dinsdagochtend voor het eerst op de affaire, via de Turkstalige Nederlandse website Gazeteci. In het Turks schrijft hij dat hij er vertrouwen in heeft dat het partijcongres uiteindelijk de juiste keuze zal maken.

Lees ook:

Kuzu spreekt van ‘broedermoord’ in top van Denk

Tunahan Kuzu, de voormalige partijleider van Denk, haalt op Facebook hard uit naar zijn voormalige kameraad Selçuk Öztürk. Die zou ‘broedermoord’ hebben gepleegd en zich schuldig hebben gemaakt aan ‘regelrechte’ chantage.

Denk nam al in 2018 maatregel tegen Kuzu

Denk heeft al in 2018 maatregelen genomen tegen voormalig fractievoorzitter en mede-oprichter van de partij, Tunahan Kuzu. In een verklaring die maandagavond werd uitgegeven,stelt de partij dat hem toen tijdelijk het fractievoorzitterschap werd ontnomen wegens een buitenechtelijke affaire.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden