Fracties: Dit was niet afgesproken over investeringen in het hoger onderwijs

Eerstejaars studenten op de trappen van het Academiegebouw in Groningen. Beeld Archieffoto ANP
Eerstejaars studenten op de trappen van het Academiegebouw in Groningen.Beeld Archieffoto ANP

Het CDA, GroenLinks en de PvdA zijn verbolgen dat het hoger onderwijs te weinig geld uitgaf aan beter onderwijs.

Het hoger onderwijs moet over de brug komen, vinden CDA, GroenLinks en de PvdA in de Tweede Kamer. Het geld dat de afgelopen drie jaar niet in onderwijskwaliteit is geïnvesteerd, moeten hogescholen en universiteiten alsnog daaraan besteden. Minister Ingrid van Engelshoven van onderwijs moet daarvoor zorgen, vinden de partijen. “Studenten hebben daar recht op”, zegt CDA-Kamerlid Harry van der Molen.

De Tweede Kamer is verbolgen dat universiteiten en hogescholen zich niet hebben gehouden aan hun deel van de afspraak bij de invoering van het studievoorschot. De kwestie is voor minister Van Engelshoven (D66) een vervelende erfenis van voorganger Jet Bussemaker (PvdA). Volgens de Algemene Rekenkamer gaf Bussemaker de Tweede Kamer ‘een te stellig en te rooskleurig beeld’ van de extra investeringen. Ze stuurde de cijfers daarover van hogescholen en universiteiten zonder controle door naar de Kamer.

“Studenten die nu te maken hebben met het studievoorschot, zouden ook nu al zelf van de extra investeringen profiteren. Dat was de afspraak”, zegt Van der Molen. “Als student zou ik me bekocht voelen.” Hij vindt dat Van Engelshoven om de tafel moet met het hoger onderwijs. Niet alleen om de achterstallige investeringen in te halen, maar ook om voor de komende jaren duidelijkere afspraken te maken. Bovendien moet ze het hoger onderwijs beter controleren.

Pijnlijk

D66 legt de schuld nadrukkelijk bij Bussemaker. “Wij hadden graag gezien dat dat geld geïnvesteerd was in onderwijskwaliteit”, zegt Kamerlid Paul van Meenen.

De kwestie is pijnlijk voor GroenLinks, die het studievoorschot in de Eerste Kamer aan een meerderheid hielp. “Als wij hadden geweten dat die afspraak niet zouden worden nageleefd, hadden wij nooit voor gestemd”, zegt Kamerlid Zihni Özdil. “Ik sta nog steeds achter het leenstelsel, maar de minister moet er wel op toezien dat de instellingen zich aan de afspraken houden.”

Özdil is boos dat de studenten op veel instellingen weinig inspraak hebben gehad in de besteding van het geld. Ook dat is anders dan de Kamer had geëist. “Soms werden studenten een dag van tevoren ingelicht, en konden ze tekenen bij het kruisje”, zegt Özdil.

Het ministerie laat weten dat Van Engelshoven duidelijkere kwaliteitsafspraken wil maken met de instellingen. Haar wacht nog een pittig debat, waarin ze duidelijk moet maken hoe ze het onderwijs aan die afspraken gaat houden.

Lees ook: Studentenvakbond: In 2015 was al duidelijk dat er vreemde dingen gebeurden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden