Fractie LPF koerst aan op breuk met partij

DEN HAAG - De LPF-fractie is niet van plan het advies van de 19 regio-coördinatoren over te nemen door de bestuurders Dost en Langendam te laten zitten, ondersteund door een managementteam. Volgens woordvoerster Scheffer van de fractie zijn de problemen bij LPF organisatorisch en financieel zo groot dat die heel snel moeten worden opgelost.

Afgelopen zaterdag kwamen de regio-coördinatoren bijeen om over de ontstane situatie bij LPF te praten. De groep verklaarde na afloop dat ze de bestuurders van het eerste uur, Langendam en Dost, steunen. Ze willen dat de heren tot eind dit jaar aanblijven, om als de rust is weergekeerd, pas een nieuw bestuur te kiezen. Om alle problemen op te lossen, kan het tweetal hulp van deskundige managers krijgen.

LPF-fractielid Winnie de Jong liet gisteren in het programma Buitenhof weten dat er helemaal geen conflict is in de partij. ,,Het is een storm in een glas water, die snel zal zijn opgelost. Ik begrijp het ongeduld van de achterban wel. Er zijn veel misverstanden, doordat er te weinig communicatie met hen is geweest. Maar de media zijn vooringenomen en halen de zaak uit zijn verband.''

Scheffer zegt dat de LPF-fractie bij het besluit van afgelopen donderdag blijft, dat er een nieuw bestuur moet komen, anders stapt de fractie uit de partij. ,,De leden moeten woensdag maar beslissen. Dat risico lopen we. Wij zijn zelf niet bij de vergadering van de regio-coördinatoren geweest. We weten ook niet wie het zijn, en ook niet welke managers zij willen voordragen. Het kunnen net zo goed querulanten zijn, of mensen met extreemrechtse sympathieën en die willen we er gewoon niet bij hebben.''

Fractievoorzitter Mat Herben zal vandaag samen met fractielid en bemiddelaar Van As een gesprek met bestuurder Dost en twee externe adviseurs hebben. ,,We hopen dat Dost dan openheid van zaken geeft, zodat we precies weten wat er allemaal aan de hand is. Er kunnen nog allerlei lijken in de kast zitten en we willen met een schone lei verder kunnen'', aldus Scheffer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden