Fraaie symbiose film en dans

Dans/film

'Point Taken'/diverse documentaires/ dansfilm-installaties Cinedans ****

In financieel krappe tijden sta je als kunstdisciplines samen sterker, zei Hans Maarten van den Brink voor aanvang van de première van 'Point Taken', het interdisciplinaire dansfilmproject met de NTR en het dansfilmfestival Cinedans. Maar de directeur van het Mediafonds onderstreepte vooral het inhoudelijke argument: mengvormen in de kunsten worden steeds gangbaarder door de bewezen synergetische meerwaarde. In dit geval: dat de film de dans extra dimensie geeft, en vice versa.

'Point Taken', voor het derde achtereenvolgende jaar geïnitieerd, is exemplarisch voor de enorme synergie die kan ontstaan tussen dans en film. Vijf in Nederland opererende choreografen en filmmakers maakten op basis van een gezamenlijk tot stand gekomen concept een korte dansfilm, die behalve op de première afgelopen weekend in het nieuwe filmmuseum EYE, nationaal en internationaal 'op tournee' gaat langs filmhuizen. De filmpjes zijn ook door NTR Podium op televisie uitgezonden, en bij Uitzending gemist zijn ze voorlopig ook digitaal op te vragen.

Dans is in bepaalde opzichten veel directer, stelt filmmaker Boudewijn Koole, bekend van de prijswinnende film 'Kauwboy' in zijn motivatie voor zijn participatie aan het project. "Zonder tekst die eerst door het hoofd moet, gaat dans rechtstreeks naar het hart." Samen met choreograaf en VSCD Mimeprijswinnaar Jakop Ahlbom, maakte hij voor 'Point Taken' de dansfilm 'Off Ground', een twaalf minuten durend prachtwerk over afscheid nemen. Door de filmische techniek krijgen we een kijkje in het hoofd van een kind en beleven zijn perspectief op de aftakeling van zijn moeder. Het kind en zijn moeder, gespeeld/gedanst door de peroxideblonde levende danslegende Louise Lecavalier, spelen een stoeis handenspel vol liefdevolle aanrakingen, totdat zij van de werkelijkheid los zweeft en in een niemandsland tussen leven en dood belandt.

Ook 'Egon' van choreograaf Thom Stuart en filmmaker Michiel van Jaarsveld is zeer geslaagd: hierin 'morphen' de vleeslijke, expressieve schilderijen van Egon Schiele als het ware met de koortsaanvallen door de Spaanse griep die de kunstenaar uiteindelijk fataal is geworden. Highlight is verder ook 'One Man without a Cause' van Emio Greco en Pieter C. Scholten in samenwerking met film- en tv-regisseur Arno Dierickx naar Albert Camus' roman 'De vreemdeling'. Concrete, verhalende filmscènes worden hier rauw tegenover puur gedanste, abstracte scènes gezet, waardoor beide lagen door elkaar versterkt een ander gewicht krijgen. In de 'danslaag' is het een genot om de dansers in verschillende filmische perspectieven te zien waardoor Greco's bewegingstaal extra meeslepend wordt.

Dit project 'Point Taken' is het kloppende hart van het dansfilmfestival Cinedans, dat dit jaar zijn tiende editie viert. Van een klein zolderkamergebeuren in de marges van dansfestival Julidans is Cinedans uitgegroeid tot een van de grootste in zijn soort ter wereld. Voor het eerst in EYE dit jaar, is het programma met meer dan driehonderd inzendingen uit veertig landen, grootschaliger dan ooit. Naast de speciaal gemaakte dansfilms wordt er in documentaires een inkijk gegeven in het leven en werk van bijzondere dansmakers. Een greep: Toer van Schaik, gefilmd in de periode dat zijn vriend en collega Rudi van Dantzig overleed. Nanine Linning, in een persoonlijk portret rond het artistieke maakproces van haar internationale succesdansstuk 'Requiem'. Of Wies Bloemen, de bevlogen choreografe van jeugddans die wordt gevolgd in haar strijd om het voortbestaan van haar dansgroep AYA.

Speciale aandacht van Cinedans gaat dit jaar uit naar dansfilm-installaties, die tijdens het festival door heel EYE gratis te zien zullen zijn. Niet te missen is de video-installatie 'DANCE/DEVOTION/DEVIATION' van Noortje Bijvoets en Feri de Geus. Hierin bevragen zij choreografen die in Nederland werken en hun herkomst hebben in andere culturen. Dat onderstreept prachtig hoe dansland Nederland zijn rijkdom dankt aan verscheidenheid.

Sander Hiskemuller

Cinedans nog t/m 9/3 in Eye Amsterdam. Kijk voor complete programma op www.cinedans.nl.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden