Fraaie schets van Amsterdamse patjepeeërs

Schone handen

Regie: Tjebbo Penning.

Met Thekla Reuten, Jeroen van Koningsbrugge, Teun Kuilboer, Cees Geel.

****

Het onderwerelddrama 'Schone handen' gaat niet over de sexiness van criminaliteit, maar over de neveneffecten: de rimpels, zeg maar golven in het bestaan van de gezinnen achter de louche mannen met schimmige zaakjes in loodsen, achterbakken en foute horecatenten.

In de film, een bewerking van de gelijknamige, met een Gouden Strop onderscheiden thriller van René Appel, vindt Silvia (Reuten) dat het duistere werk van haar man Eddie (Van Koningsbrugge) een beetje te diep haar gezinsleven binnendringt: een politie-inval in hun keurige huis in Amsterdam-Zuid, bloed in de wc, een familievriend verdwenen.

Ze wil er uit, uit het wereldje. Maar ja, die overvolle kledingkast is best fijn. Net als die keuken van een halve ton. Bovendien, misdaad is 'geen rockbandje waar je zomaar uitstapt', zegt Eddie.

Het is een helder dilemma dat onder regie van Penning ('Morlang') met strakke, lekker bijtende dialogen en een goede cast uitstekend wordt uitgewerkt tegen de achtergrond van een Hollandse hittegolf: de spanningen tussen al die bezwete hoofden lopen flink op.

Van Koningsbrugge, beter op z'n plek als patjepeeër met boze kop dan als de duffe erfgenaam die hij in 'De surprise' speelde, vormt een uitstekende match met Reuten. De actrice worstelt weliswaar met haar Amsterdamse accent, maar dat doet weinig af aan haar geloofwaardigheid als ordinaire troela die zich met veel geld een arrogante levenshouding in een sjieke buurt meent te kunnen permitteren. Fraai, hoe Penning het milieu schetst zonder te makkelijk naar cliché's te grijpen (vooruit, bloedspetters op een protserig familieportret is er één).

Slim opgebouwd, laat 'Schone Handen' zien hoe het pad dat het echtpaar is ingeslagen, steeds meer op een doodlopende weg begint te lijken. En toch, dankzij de chemie tussen de hoofdrolspelers, blijf je tot het eind geloven dat ze de draad van hun vroege bestaan zo weer zouden kunnen oppakken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden