Fraaie orgels op kleine labels

In de stroom orgel-cd's uitgegeven door kleine labels al of niet in samenwerking met een kerkbestuur of een concertcommissie mag de opname van het Meere-orgel uit 1809 te Epe gemeld worden.

Willem van Twillert demonstreert de waarde van het instrument op de cd MUSICQ ROND HET MEERE-ORGEL (VLS Records VCL 0398) in een groot aantal korte en veelal onbekende werken overwegend uit de late barok en de romantiek; daaronder enkele curiositeiten en stukken op de grens van kunst en kitsch, zoals de 'Boléro du Divin Mozart' van Guy Bovet en een ballet-muziekje, 'Pas redoublé', van Bernardus van Bree.

Geïnspireerd op het Hollandse orgeltype zoals Meere- dat in Epe bouwde, is het in historische kas gebouwde Blank-orgel in de Nederlands Hervormde Kerk te Abcoude. In 1984 maakte Henk Gijzen daarop opnamen met uitsluitend improvisaties, dit volgens de regelen der kunst zoals die in de 18e-eeuw in Nederland golden. Deze werden o.a. door Joachim Hess vastgelegd in diens boek 'Luister van het orgel'. De cd-uitgave (VLS Records VLC 1197) van deze improvisaties kreeg dan ook de titel LUISTER VAN HET ORGEL. De plaat bevat een ouverture, een negental variaties op Psalm 146, een fluitconcert (à la Mozart) en een preludium en fuga.

Een veelheid van improvisatiestijlen is te beluisteren op de dubbel-cd PSALMIMPROVISATIES (C & M Zwolle, VC2464, tel. 0575-517989). De opbrengst van deze productie komt ten goede aan het Nationaal Historisch Orgelmuseum te Elburg. Voor deze gelegenheid werd aan de tien organisten gevraagd elk over een psalm te improviseren op het Quellhorst-orgel in de Grote of St. Nicolaaskerk, eveneens te Elburg. Te beluisteren zijn Dick Sanderman, Albert de Klerk, Jacques van den Dool, Jan Bonefaas, Bert Matter, Jan Jongepier, Maarten Seijbel, Arjan Breukhoven, Piet Wiersma en Jaap Zwart Jr. Iedere improvisatie wordt ingeleid door de gezongen psalmen in zettingen van Goudimel, Le Jeune en Bourgeois, uitgevoerd door het Noord-Veluws Kamerkoor o.l.v. Maarten Seijbel. De verschillende achtergronden van de organisten bieden een boeiend panorama van de vele manieren waarop over psalm-melodieën geïmproviseerd kan worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden