Fraaie mix van jaren tachtig en nu

SASKIA BOSCH

POP

Dum Dum Girls

Too True (Sub Pop)

***

Bij het verschijnen van het derde album van Dum Dum Girls noemde zangeres en songschrijver Kristin Welchez - alias Dee Dee Penny - Siouxsie and the Banshees, Madonna en The Stone Roses als haar belangrijkste inspiratiebronnen. Wie het album 'Too True' beluistert, hoort echter meer Siouxsie dan Madonna.

Op de plaat grijpt Dee Dee namelijk nadrukkelijk terug op de Britse popmuziek uit de jaren tachtig. En dan vooral op het meer alternatieve segment zoals we dat kennen van bands als Siouxsie and the Banshees en The Jesus and Mary Chain. Van de eerste 'leende' de voorvrouw van Dum Dum Girls het barokke gevoel voor drama ('Lost Boys & Girls Club'), terwijl de invloeden van The Jesus and Mary Chain vooral zijn terug te vinden zijn in de gelaagde en uitwaaierende gitaarpartijen. Die gitaren nemen soms zelfs zo'n prominente rol in, dat de gedachten teruggaan naar nóg zo'n jaren tachtig band: The Cult ('Rimbaud Eyes').

Niet dat Dum Dum Girls afgedaan kunnen worden als een eighties revival-band. Want temidden van alle verwijzingen naar die tijd zoeken de bandleden wel degelijk naar een eigen sound. Ze slagen daar regelmatig in bij songs die een fraaie kruisbestuiving van de jaren tachtig en het heden laten horen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden