Fraaie middelmaat in jubileumboek Elsevier

AMSTERDAM - Nederland raakt niet uitgejubileerd in 1995. Deze week is het de beurt aan weekblad Elsevier om vijftig jaar te bestaan. De redactie bedacht een fris alternatief voor een zoveelste 'obligate' terugblik: fotograaf Paul Huf fotografeerde honderd bekende en onbekende Nederlanders. Hun portretten vormen samen 'het gemiddelde in al zijn verscheidenheid', de dwarsdoorsnede van ons land in de jaren negentig.

RUTGER VAHL

Het boven-modale publiek daarentegen, dat gisteren bij de uitreiking van het eerste exemplaar van 'De Nederlanders' aanwezig was, kan allerminst een dwarsdoorsnede van Nederland worden genoemd. Zij zijn de doorsnee Elsevier-lezer, zo blijkt uit een onderzoek. Vooral kostwinnende mannen met een hoge opleiding en goed vertegenwoordigd in de hoogste belastingschalen.

Het eerste nummer van Elseviers Weekblad verscheen op 27 oktober 1945 en was een typisch produkt van de na-oorlogse doorbraakgedachte. Het blad wilde 'een ontmoetingsplaats voor alle levensbeschouwelijke en politieke gezindten' zijn, schrijft huidig hoofdredacteur H. Schoo in een summiere terugblik. Dit vernieuwende idee was een kort leven beschoren, want onder hoofdredacteurschap van H. A. Lunshof, afkomstig van de Telegraaf en 'met een geur van fout-geweest', kwam Elseviers Weekblad al snel in liberaal en confessioneel vaarwater. Commercieel was het blad meteen een succes.

En dat is het nog steeds. Van alle opiniebladen heeft Elsevier de hoogste oplage. Het blad ziet de komende vijftig jaar zonnig tegemoet, al vraagt Schoo zich enigszins bezorgd af of de 'welstandige, hoogopgeleide Nederlander' in de toekomst nog steeds 'kwaliteitslezer' wil zijn. Zonnig is het jubileumboek, dat grotendeels gedurende de afgelopen zomer werd samengesteld. Veel stralende portretten: van een zwemonderwijzeres uit Breukelen en de caféloze caféhouder uit Amsterdam tot de skeelerende en naar urine ruikende zwerver uit Rotterdam. Onwillekeurig zoek je naar de bekende Nederlanders: Monique van der Ven, Jan Dirk Timmer, Arnon Grunberg, Robert ten Brink. Wat zij van Nederland en zichzelf vinden, blijft iets interessanter dan de mening van al die andere, net iets te middelmatige landgenoten die Elsevier uitkoos om ons land te representeren in een jubileumboek over Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden