Recensie

Fraaie baritons uit een denkbeeldig land

Beeld Trouw

AVA
Music From an Imaginary Land
(Trytone)
★ ★ ★ ★ 

“Ze strekt zich uit van de bergrug tot de zee.” Veel meer wordt over het denkbeeldige land waaruit de muziek van het trio AVA stamt niet prijsgegeven. Het zegt ook genoeg. Het land is groot, het heeft een rijke cultuur, en daarmee is een prima definitie gegeven van AVA’s muziek. 

Het trio bestaat uit drie musici die afkomstig zijn uit respectievelijk Italië, Turkije en Iran, maar al langere tijd vanuit Nederland werken. Is die afkomst relevant? In elk geval niet in dezelfde mate als de bestemming die dit drietal kiest.

Dat is een harmonisch samengaan van verschillende invloeden; een door volksmuziek geïnspireerde jazz die uitermate ruimtelijk is, en beeldend op en niet-illustratieve manier. Ronduit indrukwekkend is de klank van de groep, die dankzij baritonsaxofoon, contrabas en de Perzische percussie-instrumenten daf, kozeh en jivar prachtig diepdonker kleurt. 

Giuseppe Doronzo, Esat Ekincioglu en Seyed Pouriya Jaberi hebben het vermogen in hun improvisaties een compositorische lijn te blijven volgen. Hun spel is intelligent maar ook vervuld van geestdrift en emotie. En passant houdt Doronzo hier een gloedvol betoog voor de baritonsax als leidend instrument.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden