Fraai paasweer

In samenhang met de koudepool van het Noordelijk Halfrond (5 kilometer hoogte -44º zuid van Spitsbergen) wintert het momenteel in Lapland. Op enkele plekken vroor het gistermiddag 10 graden. De Noordse kou volgt na een buitengewoon zachte maart. In Noorwegen (ook op Spitsbergen) is maart niet eerder zo zacht geweest. De landelijke afwijking ten opzichte van het langjarig gemiddelde bedroeg er +4,1º, tot nu toe was 1920 de warmtekampioen met een afwijking van +3,7º. Op Spitsbergen scoorde maart maar liefst 9,0º boven het langjarig gemiddelde, in Kautokeino bedroeg het maartgemiddelde -4,1º tegen -4,6º in de zachtste maart ooit: 1959. Op dat meetpunt worden al vanaf 1889 metingen verricht. Een ander opmerkelijk feit was de 17,5º die op 27 maart in Helsinki werd gemeten. Niet eerder is daar zo’n hoog maartmaximum geregistreerd.

Ons land lijkt een fraaie Pasen tegemoet te gaan hoewel het na een zonnige en landinwaarts milde Goede Vrijdag (Soerendonk 18,8º) regionaal soms wat kan tegenvallen. Rond een hogedrukgebied boven de Britse eilanden circuleren namelijk vochtige luchtmassa’s. Daarin komen wolkenvelden voor die echter onder invloed van een uitloper van het hoog grotendeels oplossen. Vandaag begint in vooral het noorden met mist en/of laaghangende bewolking. De temperatuur komt uit op maximaal 12-13 graden en de wind is zwak tot matig uit het noordwesten tot noorden. Paaszondag zijn er dankzij een uitloper van het hogedrukgebied flinke perioden met zon al kan het ’s ochtends even duren voor mist en lage wolken overal zijn opgeruimd. Verder lokaal minima rond het vriespunt, zondagmiddag komt het kwik uit op circa 15 graden, in het noordwestelijk kustgebied met een westenwind niet warmer dan 10-11 graden. Paasmaandag wordt het later in het noorden mogelijk bewolkt en blijft de temperatuur wat achter, in het zuiden en midden zonneschijn en maxima tot 17-18 graden. De wind is zwak tot matig uit het westen. Na Pasen zijn er dinsdag wolkenvelden, daarna komt het hogedrukgebied waarschijnlijk boven het Europese vasteland te liggen en stijgt het kwik naar waarden tot 20 graden en hoger.

Bij de foto: De afgelopen dagen was ik op zonnig Terschelling en maakte deze foto van de temperatuur- en vochtigheidsmeters die zijn opgesteld in schotelhutjes waar de lucht ongehinderd doorheen stroomt. Het automatische weerstation is eigendom van het KNMI.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden