Fraai, explosief familiedrama in gevangenis

Starred Up

Regie: David MacKenzie. Met Jack O'Connell, Ben Mendelsohn en Rupert Friend.

****

Grote troef van de Engelse gevangenisfilm 'Starred Up' is de Ierse hoofdrolspeler Jack O'Connell die in de rol van de jonge gedetineerde als een razende tekeergaat. Eric is zo onhandelbaar dat hij als minderjarige in een gevangenis voor volwassenen terechtkomt. In jargon heet dat 'starred up'.

Niet dat hij zich tussen de schurken op leeftijd laat intimideren. Eric is als een vulkaan die dikke brokken gloeiende lava spuwt. Niemand moet hem te na komen. Zijn optreden is soms zo maniakaal dat het op slapstick lijkt - bijvoorbeeld als hij in zijn eentje een dozijn bewaarders in bedwang houdt door zich vast te bijten in het geslachtsdeel van een van hen.

Wat MacKenzie's gevangenisfilm anders maakt dan twee veelbesproken exemplaren van de laatste jaren, Steve McQueens 'Hunger' en Jacques Audiards 'Un Prophète', is dat Eric onder de oudere gedetineerden zijn eigen vader treft. De gevangenisfilm koerst daarmee af op een explosief vader-zoon-drama, waarbij het uiteindelijk de zoon is die de vader op sleeptouw neemt naar het therapieklasje van de gevangenispsycholoog.

Ook toont MacKenzie de corruptie van de gevangenisstaf, en stelt hij de vraag wie eigenlijk goed is, en wie slecht. Bewaarders gaan de jongen met de problematische jeugd met geweld te lijf, wat haaks staat op de aanpak van de therapeut die de ervaringen van scenarist Jonathan Asser als gevangenispsycholoog verbeelden.

Onbetwist middelpunt blijft de jonge Ierse acteur Jack O'Donnell, die het fysieke acteren naar een nieuw hoogtepunt stuwt, en inmiddels opgepikt is door Angelina Jolie om in haar tweede film als regisseur, 'Unbroken', de Amerikaanse bommenwerper en voormalig Olympsich hardloper Louis Zamperini te vertolken, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Jappenkamp terechtkwam. Ook een gevangene op overlevingstocht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden