FPÖ vecht Oostenrijkse verkiezingsuitslag aan

Presidentsverkiezingen | Er zou geknoeid zijn met stemmen per brief. Hofer had moeten winnen. De FPÖ stapt naar de rechter.

Bij de tweede ronde van de Oostenrijkse presidentsverkiezingen op 22 mei waren volgens de extreem-rechtse FPÖ zoveel onregelmatigheden, dat hun kandidaat Norbert Hofer wellicht had moeten winnen. Daarom heeft de partij de verkiezingsuitslag gisteren officieel aangevochten bij het constitutionele hof in Wenen.

De problemen concentreerden zich vooral rond de zogenaamde briefstemmers. Oostenrijkers die hun zondag niet aan een stembusgang kunnen of willen besteden, mogen per post stemmen. Zo'n 760.000 van de in totaal 4,5 miljoen kiesgerechtigden die gingen stemmen, kozen hiervoor.

Terwijl de extreem-rechtse Hofer op de verkiezingsavond na het tellen van de stemmen uit de stembussen zo'n 3 procent voorstond, bleek hij na verrekening van de briefstemmen een dag later alsnog verloren te hebben met een krappe 30.863 stemmen, 0,6 procent verschil. Helemaal verrassend was dat niet. Traditioneel is briefstemmen bij FPÖ-aanhangers namelijk tamelijk onpopulair.

Maar al snel kwamen de eerste berichten over problemen rond het briefstemmen. Zo had Waidhofen an der Ybbs aanvankelijk een opkomst van 147 procent. Duidelijk een fout: de kiescommissie had per ongeluk niet de briefstemmen, maar twee keer de uitslag van de stembus bij elkaar opgeteld. In andere gemeenten waren kiescommissies voor het officiële tijdstip van maandagochtend 9 uur al begonnen met het tellen van de briefstemmen. Elders had men in elk geval de enveloppen voor die tijd opengemaakt.

Onder de FPÖ-aanhang leidde dat al snel tot de beschuldiging dat de briefstemmen zijn gebruikt om met de uitslag te knoeien. Volgens partijvoorzitter Heinz-Christian Strache zouden 573.275 stembiljetten voorgesorteerd zijn geweest voordat ze geteld werden. Ook kreeg de FPÖ van aanhangers meldingen dat ze niet hadden kunnen stemmen, omdat ze ondanks hun aanvraag nooit een briefstembiljet hadden gekregen, of juist dat ze ondanks hun briefstembiljet ook nog op de gewone kieslijst bleken te staan.

Het constitutionele hof heeft vier weken de tijd om de 150 pagina's dikke klacht van de FPÖ te behandelen. Als het hof die termijn haalt, is dat precies op tijd voor de geplande beëdiging van de nieuwe president Alexander Van der Bellen op 8 juli.

De vraag is uiteraard wat er gebeurt als de klachten gegrond blijken. Doorslaggevend is de beoordeling van het hof of bepaalde fouten de uitslag wezenlijk hebben beïnvloed. Dat kan betekenen dat een deel van de stemmen opnieuw moet worden geteld, maar ook dat lokaal opnieuw moet worden gestemd. Dat zou waarschijnlijk uitstel van de beëdiging van Van der Bellen betekenen, maar de eventuele plaatselijke herverkiezingen zijn naar verwachting te kleinschalig om Hofer alsnog te laten winnen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden