Fox News-presentator schrijft bestseller over Jezus

Fragment uit een uitzending van The O'Reilly Factor. Beeld Fox News
Fragment uit een uitzending van The O'Reilly Factor.Beeld Fox News

Presentator Bill O'Reilly is niet de eerste die een boek schreef over de reden van Jezus' kruisdood. Volgens recensenten is zijn poging ook lang niet de beste. Toch prijkt 'Killing Jesus' krap een week na het verschijnen al bovenaan de verkooplijst van webwinkel Amazon.

De rooms-katholieke O'Reilly, commentator en presentator op de conservatieve Amerikaanse nieuwszender Fox News, zoekt in het boek naar de historische Jezus. Theologie laten hij en zijn co-auteur goeddeels voor wat het is, al gaan ze er wel vanuit dat de evangeliën historische waarheden bevatten en dat ze zijn geschreven door de apostelen.

De historische 'waarheid' zit volgens O'Reilly in Jezus' economische boodschap. 'De joden keken vol verlangen uit naar de komst van de Messias', schrijft de presentator. 'Als hij verscheen, zou Rome worden verslagen en zouden ze vrij worden van belasting en materiële verlangens.' Het liep uiteraard anders dan de joden verwachtten. Toen Jezus op het tempelplein boos de tafels van verkopers overhoop gooide, 'stopte hij de geldstroom van de tempel naar Rome'.

Wel opmerkingen over belastingen, niet over armenzorg
Sommige academici hebben moeite met die gedurfde uitspraken. O'Reilly's uitleg doet de waarheid soms geweld aan, schrijft historica Candida Moss op de The Daily Beast. De joodse tempel was bijvoorbeeld geen eigendom van de Romeinse keizer.

Ook opmerkelijk: hij rept nauwelijks over Jezus' zorg voor de armen en zwakken. Het 'historische' verhaal geeft volgens Moss vooral een inkijkje in het denken van een conservatieve, rechtse Amerikaan. De meeste andere recensenten zijn het erover eens dat Killing Jesus lekker weg leest, maar soms wel erg creatief met feiten omspringt. Gezien de indrukwekkende verkoopcijfers lijkt O'Reilly's achterban zich daar weinig van aan te trekken. En de filmrechten zijn al verkocht.

'De anti-christelijke lui willen niet dat je dit gaat lezen'
In zijn televisieprogramma The O'Reilly Factor liet O'Reilly vorige week twee voorgangers Killing Jesus bewieroken. 'This is going to drive the secularists crazy', complimenteert de conservatieve baptistenpredikant Robert Jeffress in onderstaand fragment.

'Je laat Jezus zelf vertellen wie hij is en windt er geen doekjes om dat hij zei dat hij God was. Je laat je niet meevoeren door de secularistische mythe.' 'Precies', knikt O'Reilly. 'De anti-christelijke lui willen niet dat je dit boek gaat lezen.'

Priester Jonathan Morris weerlegt eventuele kritiek op het boek alvast. Aanhangers van de (aan Nederlandse universiteiten gangbare) historisch-kritische methode begrijpen er niets van, waarschuwt Morris. 'Sommige critici, vooral zij in academische kringen, kijken vanuit een 18e-eeuws perspectief.' Killing Jesus maakt volgens Jefress korte metten met het idee dat slechts een goed mens was, en niet God. 'Je blaast dat seculiere idee omver.'

null Beeld Henry Holt
Beeld Henry Holt
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden