Naschrift

Fox News-oprichter Roger Ailes (1940-2017) veranderde het medialandschap

null Beeld AFP
Beeld AFP

Als iemand Roger Ailes leerde gebruik te maken van onderhuidse onvrede, dan was het wel president Richard Nixon die hij in 1968 diende als media-adviseur.

In 1996 stond Ailes aan de basis van Fox News, de conservatieve en best bekeken Amerikaanse nieuwszender. Ailes leed aan hemofilie en overleed donderdag op 77-jarige leeftijd na een val in zijn huis.

Vorig jaar was de brutale mediaman en plotseling zelf onderwerp van het nieuws, toen bleek dat voormalig Fox News-presentator Gretchen Carlson hem aanklaagde voor seksuele intimidatie. Zij stelde dat zij was ontslagen, omdat zij niet inging op zijn avances. Hij ontkende, maar in korte tijd stonden er meer dan twintig andere vrouwen op de stoep met precies dezelfde aantijgingen. Binnen twee weken was het gedaan met de man die nooit een gevecht uit de weg ging en gewend was te winnen.

Silent majority

Zoals gezegd leerde de in Ohio geboren zoon van een arbeider het echte vak van Republikein Nixon die hem liet zien hoe de zogeheten zwijgende meerderheid (silent majority) van het land in elkaar stak. Ailes op zijn beurt zag hoe ongelukkig Nixon voor de camera was en bedacht de winnende formule om hem te laten optreden in town hall meetings waar hij vragen moest beantwoorden van mensen die hem overduidelijk mochten.

Later stond hij ook aan de basis van overwinningen van republikeinse presidentskandidaten als Ronald Reagan en George Bush sr. Hij begreep veel eerder dan anderen de macht die tv in zich heeft als het medium maar op de juiste manier wordt gebruikt. Na Bush had hij genoeg van politiek en richtte hij zich meer op het tv-werk.

In 1993 trad hij in dienst bij zakennieuwszender CNBC die in zwaar weer verkeerde. In korte tijd slaagde hij erin de kijkcijfers op te krikken door introductie van minder stijve en feitelijke programma's. Samen met een andere mediatitaan, Rupert Murdoch, richtte hij Fox News op en ging de concurrentie aan met twee nieuwsgrootmachten: CNN en MSNBC. Al snel bewees hij het ongelijk van deskundigen die dit een kansloze zaak vonden. In 2002 was Fox News de best bekeken nieuwszender met de hoogste kijkdichtheid en reclameopbrengsten.

Voor de camera zette hij mensen als Bill O'Reilly, Sean Hannity en Glenn Beck die op ongehoord brutale wijze, tot dan toe in elk geval, de kachel aanmaakten met 'politiek correcte' en 'elitaire' democraten. Aan de andere kant konden Republikeinen op hun dooie gemak hun thema's en programmapunten presenteren. Fox News was de stuwende kracht in het schandaal waarin Bill Clinton verstrikt raakte met Monica Lewinsky.

Onverbloemde waarheid

Ailes slaagde erin om kijkers aan zich te binden die vonden dat de gevestigde nationale zenders een linkse agenda hadden en het nieuws verwrongen brachten. Fox News vertelde de echte onverbloemde waarheid, over het klimaat, immigranten, anti-wapenlobby en die grote overheid die hardwerkende mensen alleen maar dwars wilde zitten. Tot het einde toe ontkende Ailes dat hij politiek bevooroordeeld was.

Opvallend was dat hij niet vanaf het begin een supporter van Donald Trump was. Hij deed zelfs pogingen om Trump te laten stranden in de race om de Republikeinse nominatie. Pas toen die Trump niet meer kon ontgaan, in de zomer van 2016, sloot Ailes vrede met hem. Enkele uren voordat Trump de nominatie zou opeisen, belandde Ailes, ironisch genoeg, op straat.

Dat Roger Ailes het Amerikaanse medialandschap veranderde, daar was na zijn dood geen enkele discussie over, ook niet bij zijn verstokte tegenstanders.

Roger Ailes werd op 15 mei 1940 geboren in Warren, Ohio en overleed op 18 mei 2017 in Palm Beach, Florida.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden