Foutje in examen Nederlands mavo D viel niet erg op

Zit er een fout in een eindexamen, valt het niet op. Bij de klachtentelefoon van het Laks kwam er welgeteld één telefoontje binnen over het mavo D-examen Nederlands Leesvaardigheid.

BIJDRAGEN: ARLETTE DWARKASING; ESTHER HAGEMAN

De tekst ging over linkshandigheid. In de alinea's 31 t/m 35 gaat het over het werk van onderzoeker Rik Smits. Linkshandigheid is in de loop der eeuwen vaak negatief benaderd, staat er. Volgt één voorbeeld: van de filosoof Pythagoras, die 'links' opnam in het rijtje krom/duister/slecht. De vraag is vervolgens: welke drie concrete vooroordelen of onjuiste opvattingen worden genoemd? Maar het fragment bevat er maar één.

“Het telefoontje”, zegt Paul Achterberg van het Laks ritselend in zijn papieren, “vermeldde niet dat die opgave fout was. De beller vond de vraag onbegrijpelijk. Maar ja, mavo-leerlingen zijn er nooit zo'n ster in om aan te geven wat het probleem precies is. Dat moet je er echt uit trekken.”

Twee docenten belden inmiddels wel naar de examencommissie Cevo. Die kan in geval van foute vragen twee dingen doen: onmiddellijk een brief sturen dat alle antwoorden goed gerekend worden, of na het nakijken extra punten toekennen. Wat het wordt, besluit de Cevo dezer dagen.

De PvdA is óók links en komt op voor de arbeiders Maatschappijleer havo en vwo

“Politiek was moeilijk man!”, zegt Xaviera Chelius (20) van het Amsterdam College. “Die vraagstelling, veel te ingewikkeld. Soms dwaalde ik af omdat het zo saai is om te lezen. Maatschappijleer is sowieso saai.” Haar klasgenoot Daphne van Coblijn (18) is het niet met haar eens. “Ik vind het wel leuk. Je praat veel over de maatschappij, over wat er gebeurt in de politiek. Dat is best wel belangrijk.”

Maar ook zij vond het havo-examen met 32 open vragen knap lastig. De moeilijkste vraag ging over het rentmeesterschap. Over de vraag of 'groen' en 'links' wel bij elkaar passen. Een Zwols raadslid vindt dat er aan een groene, linkse partij geen behoefte is. GroenLinks zou volgens hem het vertrouwen van het grote publiek kunnen winnen door voor een sterke ecologische visie te kiezen. Voor een partij die inziet dat goed rentmeesterschap een voorwaarde is voor een gezonde en rechtvaardige samenleving. De vraag: welke andere politieke stroming rekent rentmeesterschap tot haar uitgangspunten?

Daphne heeft PvdA ingevuld. “Ik heb gegokt. Ik weet niet wat ze bedoelen met rentmeesterschap. Maar ik dacht: de PvdA is ook links en ze komen op voor de arbeiders.” Het antwoord van de docent is teleurstellend: CDA. Dat de leerlingen het niet wisten stelt hem teleur. “Dat staat in hun boeken. Wie de stof geleerd heeft had het kunnen weten.”

Xaviera en Daphne kozen maatschappijleer omdat ze toch wát moesten. Dat blijkt voor de meeste leerlingen te gelden. De 24-jarige vwo'er die niet met zijn naam in de krant wil doet het hele vwo-eindexamen “omdat je toch wát moet.” Hij was tussendoor vier jaar beroepsmilitair. Daar had hij veel meer zin in dan school. Maar zijn moeder zat nogal achter hem aan. “Ik doe het voor haar. Zij zegt dat ik het kan.”

Kip zonder kop wordt minister van onderwijs Engels havo

Op scholengemeenschap Het Baken in Almere zijn ze toe aan iets anders dan examens. Donderdagmiddag was er feest in voorbereiding. Dat ging een tikje ten koste van de stilte bij het havo-examen Engels. In de hal wordt met stoelen, tafels en het voetbalspel geschoven. Over de overloop schalt Oleeta Adams, terwijl daar de ruimte wordt versierd voor de receptie van de vertrekkende rector. Uit een zijkamer komt het geluid van Daiske (havo 4) en Marcel (2P), die drums en elektrische gitaar zitten spelen.

Anuschka Bindraban heeft er in de gymzaal weinig last van gehad. Zij hoorde alleen het getik van de verwarmingsbuizen dat haar om kwart over drie uit haar concentratie haalde. De teksten waren behoorlijk vervelend, en dan ook dat nog.

Wat was er dan zo vervelend aan? “Ik ben goed in Engelse grammatica, maar teksten vind ik altijd vervelend. En dan geven ze nog teksten over politiek ook. Over de politieke rol van MTV.” Dat was een artikel uit The Observer, waarin MTV's managing director Bill Roedy uitlegt hoe belangrijk het tv-station is geweest bij het einde van de koude oorlog. Of bij de campagne om jongeren op te roepen te gaan stemmen. Of bij de campagne tegen de Noorse walvisjacht.

Nee, dan tekst 4: een ingezonden brief in The Independent on Sunday. Die ging over het (bold and imaginative) plan van de Britse minister van onderwijs om moeders op te leiden tot kleuterjuffen. Of het dan ook geen idee was om kippen zonder kop op te leiden tot minister van onderwijs, vroeg de briefschrijver. De vraag: beschouwt de briefschrijver John Pattens idee als

a briljant simpel b creatief maar beperkt c origineel maar gedurfd d uitermate dom?

Anuschka had d ingevuld, maar zonder de overtuiging dat dat goed was.

De tekst over walvissen - een betoog uit 1994 dat beperking van de walvisvangst eigenlijk helemaal niet zo zinvol is - had haar ook hoofdbrekens gekost. “Dat was ook weer zulk ingewikkeld gedoe. Er kwamen allemaal organisaties in die tekst voor, maar wat die man nou precies bedoelde werd niet helder.”

De enige tekst die ze leuk vond was de eerste: over Bill Clinton die zijn dochter in 1993 naar een privé-school stuurde. Clinton beweerde dat dat geen kritiek inhield op de openbare scholen en de schrijver van het stuk vond dat a startling lie.

Urselin James vond het allemaal wel méévallen, maar is met haar hoofd eigenlijk al buiten. Ze is er aan toe haar vrienden weer eens te zien. “Het enige sociale uitje van deze weken was m'n schoonmaakwerk.” Tot Anuschka is nog niet helemaal doorgedrongen dat de examens achter de rug zijn. Wat ze morgen gaat doen? Skeeleren, denkt ze.

UITSLAGEN HAVO VHBO ENGELS

1A; 2B; 3B; 4B; 5E; 6A; 7A; 8A; 9C; 10D; 11C; 12D; 13C; 14C; 15C; 16A; 17B; 18D; 19C; 20B; 21B; 22D; 23D; 24B; 25C; 26B; 27B; 28B; 29B; 30A; 31A; 32A; 33D; 34A; 35D; 36C; 37A; 38C; 39D; 40B; 41C; 42D; 43B; 44A; 45B; 46B; 47B; 48A; 49C; 50A.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden