Foutenlast breekt springequipe op

paardensport | Voor de Nederlands springruiters, favoriet in Rio, eindigde de landenwedstrijd gisteren in een deceptie.

Olympisch zilver in 2012 in Londen, de wereldtitel in 2014 in Caen en Europees kampioen in 2015 in Aken. Zo vreemd was het niet dat de Nederlandse springruiters met veel vertrouwen en als serieuze kandidaat voor een medaille naar Rio de Janeiro waren gekomen. In het snikhete hippisch centrum in Deodoro kwam echter een abrupt einde aan de serie van topprestaties.

De formatie van bondscoach Rob Ehrens eindigde in de landenwedstrijd slechts als zevende, ver achter de drie landen op het erepodium: Frankrijk, de Verenigde Staten en Duitsland. Het enige lichtpuntje was dat Maikel van der Vleuten (met Verdi), Jeroen Dubbeldam (Zenith) en Harry Smolders (Emerald) morgen aan de start staan in de strijd om de individuele medailles.

Alle 35 combinaties beginnen op nul en dat is voor de Nederlandse ruiters maar goed ook. Van der Vleuten kwam gisteren foutloos rond en moest alleen een strafpunt incasseren vanwege tijdsoverschrijding. Ook Dubbeldam kwam niet op tijd rond, maar hij gooide er onderweg ook een balk af. Smolders was als enige van de drie ruiters wel op tijd binnen, maar in de haast maakte hij drie springfouten.

De springruiters kampten in de finale van het landentoernooi met hetzelfde probleem als de dressuurploeg eerder in Rio. Door het niet starten van Jur Vrieling konden zij geen aanspraak meer maken op het schrapresultaat. Dat overkwam vorige week ook de dressuurruiters, die in hun finale tot een drietal waren gereduceerd door een blessure van het paard Parzival van Adelinde Cornelisse.

Vrieling, met zijn 47 jaar de oudste Nederlandse sporter in Rio, trok zich gisteren voor de landenwedstrijd terug vanwege een mysterieus probleem met zijn paard Zirocco Blue. De schimmelhengst weigerde zowel zondag als dinsdag over de driesprong te springen. Vrieling voelde een angstige siddering door Zirocco Blue gaan en besloot na overleg met eigenaar Wiepke van de Lageweg niet meer van start te gaan.

Door het ontbreken van het schrapresultaat wisten de ruiters dat elke fout er een te veel kon zijn. Dubbeldam ontkende dat het rijden met slechts drie combinaties voor meer druk zorgde. "Die druk is er altijd", zei de olympisch kampioen van 2000 in Sydney. "De fout die ik maakte had helemaal niets met druk te maken. Het was gewoon een schijtfout."

Dubbeldam en Zenith gooiden er al snel een balk af. Met Ehrens was de afspraak gemaakt om niet in zes maar in zeven galopsprongen van hindernis een naar hindernis twee te gaan. Die keuze pakte verkeerd uit. "Ik ging er iets te braaf naar toe", legde Dubbeldam uit. "En daardoor maakte ik een te matte sprong op twee. Nota bene een hindernis waarop niemand een fout maakte."

De ervaren ruiter uit Weerselo realiseerde zich na zijn omloop direct dat het bereiken van het olympische erepodium een spong te ver was. Hem en zijn ploeggenoten restte niets anders dan te hopen op fouten van de concurrentie. "Zo is het spelletje nu eenmaal", meende Dubbeldam. "Op die manier zijn wel Europees en wereldkampioen geworden."

Dat zat er gisteren in het Centro Olimpico de Hipismo in Deodoro niet in. De foutenlast liep zelfs zo hoog op dat Nederland uiteindelijk op de met Zweden gedeeld zevende plaats eindigde. Bondscoach Ehrens herhaalde zijn lijfspreuk dat winst en verlies in de hippische sport nu eenmaal dichtbij elkaar liggen. "Elke kleine fout wordt direct afgestraft. We moeten dit parkeren en uitkijken naar morgen."

Met bedroefde gezichten keken de Nederlandse ruiters naar de prijsuitreiking van de Fransen, Amerikanen en Duitsers, van wie zij in het nabije verleden zo vaak hadden gewonnen. Het voelde vreemd aan dat zij voor het eerst in lange tijd ontbraken bij een huldiging, waar het Nederlandse IOC-lid Camiel Eurlings de medailles uitreikte. Ook hij had gerekend op een succesvol optreden van de Oranje-ruiters.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden