Fouten met EU-geld nog onvoldoende afgenomen

Bij de besteding van Europees geld gaat het nog steeds mis. In 2015 is naar schatting 3,8 procent van de Brusselse geldstroom in de EU-landen niet goed verantwoord. Dat is behoorlijk minder dan de 4,4 procent in 2014, maar nog steeds een stuk meer dan de foutmarge van 2 procent die de Europese Rekenkamer aanvaardbaar vindt.

Dit blijkt uit het jaarverslag van de rekenmeesters, die de cijfers schatten op basis van steekproeven en administratieve controles.

"De Rekenkamer geeft nu opnieuw, en al 22 jaar, een negatieve verklaring af over het financieel beheer. Het gaat wel steeds beter", vindt het Nederlandse lid Alex Brenninkmeijer. "Hoe het zeker niet moet, toont een Italiaans project waarbij EU-subsidie werd gegeven voor verbreding van een pad. Bij controle bleek 10.000 euro naar de plaatselijke kerk te zijn gegaan."

Vermoedelijke fraudegevallen geeft de Rekenkamer door aan het Europese fraudebureau Olaf. Dat waren er vorig jaar 11, tegenover 22 in 2014. "Daar kunnen we geen conclusies aan verbinden. Het zijn vaak toevalstreffers."

Het geringe aantal steekproeven dat in Nederland werd genomen maakt het volgens Brenninkmeijer onmogelijk een nationaal foutenpercentage te noemen. "Dan zit je er al snel naast. Maar Nederland heeft wel als een van de weinige lidstaten een minister van financiën die elk jaar een nationale verklaring over de zuiverheid van de uitgaven tekent."

Nederland zou voor zinnige projecten meer gebruik kunnen maken van de beschikbare EU-potjes, vindt Brenninkmeijer.

Voorzitter Klaus-Heiner Lehne van de Europese Rekenkamer waarschuwt dat burgers het vertrouwen in Europa verliezen "als zij niet geloven dat wij het geld op de juiste wijze beheren en goed bijhouden hoe wij dat doen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden