'Fouten gemaakt bij bouw van Grolsch Veste'

Foto van het stadion nadat een deel was ingestort. Beeld anp
Foto van het stadion nadat een deel was ingestort.Beeld anp

Zowel in de coördinatie als in de afstemming van en het toezicht op de bouw van het ingestorte deel van de Grolsch Veste in Enschede zijn fouten gemaakt. Of er een verwijtbare schuldige aan te wijzen valt moet het Openbaar Ministerie beslissen. Het strafonderzoek is nog niet klaar.

Dat heeft een woordvoerder van Bouwcombinatie Grolsch Veste vandaag gezegd in een reactie op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). In de Bouwcombinatie werken de aannemersbedrijven Te Pas Bouw, Trebbe Bouw Oost & Noord en Dura Vermeer Bouw Hengelo samen.

De Bouwcombinatie staat achter de aanbevelingen die de raad doet om veiliger te bouwen 'We hebben al maatregelen genomen zoals het aanstellen van een externe constructeur bij complexe klussen, die controleert of aan alle veiligheidseisen word voldaan', zei de woordvoerder.

Het stadiongedeelte kon volgens de OVV instorten doordat allerlei stabiliserende maatregelen achterwege waren gelaten om sneller te kunnen werken. 'In het vervolg mag alleen afgeweken worden van het bestek als dat vooraf is getoetst en goedgekeurd.' De Bouwcombinatie zegt niet opgejaagd te zijn door de opdrachtgevers van de verbouwing van het stadion. 'Er was een goede en veilige planning en daarvan is op de noodlottige dag afgeweken', aldus de woordvoerder.

Planning losgelaten
De hoofdaannemer van de bouw van de Grolsch Veste heeft onder druk van de opleverdatum de oorspronkelijke planning losgelaten. Er werd al begonnen met de afbouw van de tribune van het Twente-stadion terwijl de constructie nog niet stabiel was, concludeerde de OVV.

Essentiële onderdelen ontbraken om de stabiliteit van het tribunedak te garanderen, terwijl de staalconstructie van het in aanbouw zijnde dak al wel werd belast. Niemand zag daar de risico's van in. Aan de constructie hingen twee hangbruggen van ieder 3000 kilo, op het dak lagen dakplaten met een totaal gewicht van 35.000 kilo en het grote videoscherm dat werd opgehangen, woog 8000 kilo. Op het dak stonden tien werknemers.

Het dak van het stadion stortte vorig jaar op 7 juli in. Door het drama overleden twee bouwvakkers en raakten negen mensen ernstig gewond.

Op de fatale dag ontbraken alle zogenoemde koppelstaven aan de achterzijde van de tribune. Om de afbouw met dakplaten te vergemakkelijken, was op het dak ook een aantal stabiliteitsverbanden weggehaald. De aannemer bracht weliswaar staalkabels aan, maar daarvan werd er op 7 juli één verwijderd om ander werk eenvoudiger te kunnen uitvoeren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden