Fotoserie: Geen records, toch geslaagde duurzame parade bij Elfwegentocht

Beeld ANP

Meer dan 2000 elektrische voertuigen deden zaterdag mee aan de Elfwegentocht tussen Drachten en Leeuwarden.

Het was de bedoeling met de Elfwegentocht zaterdag drie records te breken, maar dat is niet gelukt. "Toch hebben we wel een soort record gevestigd, want we hebben de grootste fossielvrije parade ooit gehad", zegt een woordvoerster van de organisatie.

De parade vormde het sluitstuk van Fossielvrij Friesland, een twee weken durend 'feest zonder een druppel benzine of diesel'. Voor de optocht was 13 kilometer snelweg tussen Drachten en Leeuwarden afgezet. Er deden meer dan 2000 elektrisch aangedreven vervoermiddelen mee: e-bikes, motoren, auto's en zelfs een elektrisch vliegtuig dat laag overvloog. Zestig elektrische boten kruisten de weg tegelijkertijd over de Wergeasterfeart.

"We hebben laten zien dat duurzaam reizen al mogelijk is. Wat we het meeste hoorden van mensen langs de kant was: we horen niets en we ruiken niets", aldus de woordvoerster.

De bedoeling was om een aantal wereldrecords te vestigen, waaronder de grootste stoet e-auto's ooit. Daarvoor hadden er meer dan 746 moeten meedoen. En voor een record e-boten hadden er minstens honderd moeten meevaren.

Astronaut André Kuipers hanteerde de startvlag en vertelde voorafgaand aan de stoet hoe hij vanuit de ruimte heeft kunnen zien hoe kwetsbaar de planeet is en wat de grootste bedreigingen zijn.

Nieuwe gedachten

De aftrap van de Elfwegentocht werd twee weken geleden verricht door gedeputeerde Anne-Marie Spierings (D66) van Noord-Brabant, die op een elektrische motor de oversteek maakte naar Heerenveen. Zo trok iedere dag een andere provincie met een stoet duurzame voertuigen en een eigen duurzaam gekozen thema naar Friesland. 

Er zullen niet direct spijkers met koppen worden geslagen, maar waardevol zijn deze bezoeken volgens projectleider De Boer wel. "Het biedt een mogelijkheid om kennis uit te wisselen, netwerken te verstevigen en er kunnen samenwerkingen uit voortkomen. Het ultieme doel ervan is om mensen op nieuwe gedachten te brengen en hopelijk blijft daar iets van hangen."

Lees ook: Van broem naar zoem

Op tv was veel aandacht voor de Friese klimaatactie, zag tv-recensent Renate van der Bas. Omroep Max ontbrak. "De komende generatie zal ons nog eens uitlachen - of vervloeken - om onze traagheid", dacht Van der Bas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden