Fotopionier van de kwetsbare binnenkant
Hoe de mens er aan de buitenkant uitzag, dat was door fotografen al eindeloos vastgelegd. Maar de binnenkant, en dan vooral de prille groei in de baarmoeder, dat was in de fotografie nog onontgonnen terrein. Tot de Zweedse fotograaf en wetenschapper Lennart Nilsson er in 1965 in slaagde om met een endoscoop kleurenfoto's te maken van foetussen in de baarmoeder. Hij werd er wereldberoemd mee, toen zijn foto van een foetus van een vierenhalve maand oude embryo op de voorpagina van het Amerikaanse fotoreportagemagazine Life werd afgebeeld. Gisteren werd bekend dat Nilsson zaterdag is overleden.
De Zweed begon zijn loopbaan als amateurfotograaf met reportages over de ijsberenjacht en een vroedvrouw in Lapland. Nadat hij als oorlogscorrespondent de strijd tegen de nazi's in Noorwegen had verslagen, specialiseerde hij zich in extreme close-ups van bijvoorbeeld insecten. Met behulp van onderzoekers en geavanceerde apparatuur bracht Nilsson het binnenste van de mens tot in detail, zelfs op celniveau, in beeld. Hij richtte zijn camera daarnaast op de wereld van planten en insecten. Met zijn publicaties in grote bladen als Life en Paris Match, maar vooral ook via zijn boeken, maakte een groot publiek voor het eerst kennis met de ontwikkeling van de prille mens vóór de geboorte. Nilssons bekendste boek is 'Het grote wonder', waarin het ontstaan van een baby, van conceptie tot geboorte, is vastgelegd. Zijn boeken, met titels als 'Leven' en 'Wij krijgen een baby', zijn in tal van talen verkrijgbaar en staan bekend als standaardwerken voor aanstaande ouders.
Nilsson bleef na het succes actief op het snijvlak van kunst en wetenschap. Begin jaren 80 filmde hij voor het eerst een menselijke bevruchting voor de episode 'The miracle of life'. Ook de eerst elektronenmicroscoopfoto's van het aids- en het sarsvirus staan op zijn naam.
Nilsson ontving verschillende prijzen voor zijn fotografische werk, dat te zien is in musea als het British Museum in Londen en het MoMA in New York. Ook werd hem een eredoctoraat in de medicijnen verleend.
Lennart Nilsson is 94 geworden.
undefined