Fotomodel schrikt van litteken in buik

Ze was naar het vroegere Westeinde Ziekenhuis gekomen voor een kijkoperatie in haar buik, maar toen de vrouw wakker werd, bleek er naast een oud litteken een even grote nieuwe wond te zijn ontstaan.

Dat kwam in dit geval wel heel slecht uit, want de vrouw was fotomodel. Het uiterlijk was voor deze jonge vrouw dus heel belangrijk. Zo belangrijk zelfs dat ze een eerder litteken aan haar buik door de plastisch chirurg had laten verfraaien.

Ze had sinds haar tiende jaar al veel gedoe aan haar buik gehad en daarom was die al heel wat keren opengemaakt. De laatste keer voor een kijkoperatie. Omdat die vanuit de navel was gedaan, had deze geen verdere ontsiering veroorzaakt. En zo wilde ze het nu opnieuw, had ze tegen de gynaecoloog gezegd. Vol vertrouwen had ze zich toevertrouwd aan deze ervaren dokter.

Groot was haar verontwaardiging dan ook, toen deze, nadat de vrouw was bijgekomen, kwam met de mededeling dat er sprake was van 'een geluk bij een ongeluk'. Het ongeluk was dat de scoop tijdens de kijkoperatie in een stuk darm was terechtgekomen. De gynaecoloog legde gisteren uit hoe zorgvuldig hij te werk was gegaan. Eerst wat water ingebracht en weer weggezogen. Toen de scoop ingebracht en daarmee water en lucht in de buik van de vrouw gebracht om zo de zaak te verkennen en ruimte te scheppen. Maar toch een darmwand doorgeprikt. De gynaecoloog haalde er toen snel een chrirurg bij, die zei dat het fotomodel moest worden open gemaakt.

Omdat de vrouw buiten bewustzijn was, kon de gynaecoloog niet met haar overleggen. Bovendien redeneerde hij dat er geen keus was: “Als een laparoscopie mislukt, zit er niets anders op dan de buik snel open te maken. Als een darm is geperforeerd is er bovendien haast bij”, zei hij gisteren tegen het Haags tuchtcollege. En een gesprek met de vrouw of haar vriend zou daaraan niets hebben veranderd.

Het geluk was dat er bij het openen van de buik verscheidene verklevingen werden aangetroffen, die oorzaak waren van de buikpijn. Die werden verwijderd. De buikpijn verdween dan ook, maar er kwam een litteken voor in de plaats. De gynaecoloog zei gisteren dat het een prachtig litteken was geworden. “Het kon niet mooier.” Maar de patiënte vond het nog steeds een lelijk ding, dat haar ook zakelijk wel eens schade zou kunnen opleveren.

De vraag waar het tuchtcollege nu voor stond was of dat alles te vermijden was geweest. Want dan zou het fotomodel kans maken met een schadeclaim bij de burgerrechter. Buikoperaties leveren bijna altijd verklevingen op. Bij patiënten die bekend zijn om darmverklevingen worden daarom in Amerika vrijwel altijd open laparoscopieën verricht. Daarbij wordt naast het gaatje voor de scoop nog wat meer buikvlies vrij gemaakt om te zien of een scoop schade kan aanrichten.

In zijn maatschap in het Westeinde is dat geen gebruik, zei de gynaecoloog gisteren, maar het zou een grote operatie in dit geval misschien hebben kunnen voorkomen. “Maar wij zijn in Nederland niet zo voor dit soort defensieve geneeskunde.”

En verder wilde het college weten of de gynaecoloog mevrouw bij het voorgesprek wel duidelijk had gemaakt dat elke operatie, dus ook een kijkoperatie, risico inhoudt. “We hebben een boekje gegeven van (farmaceutisch bedrijf) Schering dat globaal stelt dat 'waar gehakt wordt spaanders vallen',” meende de arts. De vrouw herinnerde zich dat er weinig informatie was verstrekt, omdat de dokter aannam dat zij bij de vorige laparoscopie al was ingelicht.

De gynaecoloog had spijt van wat er was voorgevallen en had voorgesteld de zaak 'in der minne te schikken', maar zij was uit op een financiële schadevergoeding, niet op een goed gesprek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden