Fotografie

Transseksuelen. Onder de titel 'She-males & Ladyboys' exposeert Maureen Birney een serie foto's in het emancipatiecentrum Salto in Hoorn (Kleine Oost 34-36) die de wereld van travestieten en transseksuelen tot onderwerp heeft. Birney wil een gemêleerd beeld van deze bevolkingsgroep te maken. Ze liet uiteenlopende types poseren op voorwaarde dat ze allemaal een eigen verhaal konden vertellen. Zelf vind ze de beelden heel direct overkomen: ,,Er wordt niets verbloemd en niets verhuld. Elke foto heeft haar eigenheid, terwijl er toch sprake is van een eenheid als je de hele serie bij elkaar ziet.'' De expositie is de hele maand maart en april te zien, op werkdagen van 9-12 uur of na telefonische afspraak (0229/216681).

Solodebuut. Met een presentatie van nieuwe series fotowerken en de nieuwe film Under (2000) maakt Liza May Post haar eerste Nederlandse solotentoonstelling in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (Rozenstraat 59). Het werk van Post gaat over menselijke gedragingen en de psychologische dimensies daarvan. Ze laat houdingen zien, bewegingen en handelingen die in gestileerde tableaus worden samengevat. T/m 9 april, opening zaterdag om 17 uur.

Beeldende kunst

Figuratie. De tegenstelling figuratief (=herkenbaar) versus abstract (niet herkenbaar of herleidbaar) heeft een groot deel van de 20ste eeuw het discours in de kunstgeschiedenis bepaald. Interessant te zien is dat nu, aan het begin van de 21ste eeuw, het thema opnieuw oplaait. Dat gebeurt onder andere op een intrigerende tentoonstelling in de expositiezalen van het hoofdkantoor van de ABP/USZO in Heerlen (Oude Lindestraat 70). Onder de titel 'Figuraties 1900-2000' werd een onorthodoxe keus gemaakt van werken uit diverse musea en particuliere collecties in uiteenlopende 'klassieke' technieken (beelden, schilderijen, maar ook boeken en foto's). De selectie van figuratief werkende kunstenaars omvat namen als André Derain, Karel Appel, Lou Loeber, Thijs Hocks, maar ook de Duitse fotorealist Konrad Klapheck, Erro (de IJslandse schilder die in de jaren '60 prominent lid van de Europese pop art was) en Milan Kunc. T/m 31 maart.

Met gesloten ogen. In de Vlaardinger Qiangli Liang heeft Nederland zijn hoogsteigen Chinese schilder. Om het werk van Qiangli Liang te zien hoef je derhalve niet naar een van die grote overzichten als Documenta of Biennale, waar de laatste jaren de Chinezen op grote schaal werden ontdekt. Qiangli Liang woont -hij ontvluchtte zijn geboorteland als student ten tijde van bloedige revolte in Beijing- al weer verscheidene jaren in Vlaardingen waar hij zijn exposities voorbereidt. Zo presenteert hij vanaf dit weekeinde nieuwe werken in Kasteel Museum Wijchen (Kasteellaan 9), samen met zijn partner Zhanhong Liao. Liang schildert menselijke figuren die altijd de ogen gesloten hebben, wat een onbewogen en sereen effect heeft. Hij is geïnspireerd door het fantastische surrealisme van Paul Klee, maar heeft ook invloed ondergaan van René Magritte, te zien aan de droomachtige vormgeving. Zhanghong Liao gebruikt de vorm van het boek dat ze beschildert en in een perspex doos onderbengt. Ervaringen en herinneringen zijn het uitgangspunt voor deze boeken, die zich daadwerkelijk laten lezen én betasten. T/m 31 april.

Joseph Beuys. Dat Joseph Beuys (1921-1986) tot de belangrijkste kunstenaars van de tweede helft van de vorige eeuw moet worden gerekend, wordt nog eens duidelijk op een mooie presentatie van zijn aquarellen in het Gemeentemuseum in Maassluis (Zuiddijk 16). Het aan de Nieuwe Waterweg gelegen museum mocht een keus maken uit de immense verzameling van de Nederlandse verzamelaars Van der Grinten die zoals bekend enkele jaren geleden werd ondergebracht in het Museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau in de omgeving van Kleve. De broers Hans en Franz Joseph van der Grinten brachten de grootste privé-verzameling van werken van Beuys bijeen. De verzameling krijgt nog meer glans vanwege het feit dat de beide Van der Grintens intensief contact met Beuys voerden, wat hen een schat aan informatie over het werk leverde. De nu in Maassluis getoonde aquarellen zijn door Beuys tussen 1942 en 1963 gemaakt, toen hij volop experimenteerde. Zo maakte hij niet alleen gebruik van de traditionele waterverf, maar onderzocht ook de beeldende kwaliteit van vloeistoffen als koffie, vuil water, beits en zelfs bloed. De expositie wordt zaterdag (15 uur) geopend door de adjunct-directeur van Schloss Moyland, Ron Manheim. T/m 30 april.

Theater

Clowns. David Shiner en René Bazinet speelden belangrijke rollen bij het Cirque du Soleil. Deze twee moderne mimeclowns hebben zich verenigd in de voorstelling 'Big top clowns', die deze maand in Nederland te zien is. In een show van tweemaal vijftig minuten zorgen Shiner en Bazinet voor spektakel en ontroering. Vier Nederlandse musici o.l.v. Erwin Hoorweg zorgen voor de live begeleiding. Vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Theater Carré), di 7 in Rotterdam (Luxor), woe 8 in Enschedé (Twentse Schouwburg). Info en kaartverkoop: 0900/9203.

Slotakkoord De Federatie. Met Peer Wittenbols' klucht 'De kersenbijter' onder regie van Rob Ligthert neemt het Maastrichtse gezelschap De Federatie afscheid. Per 1 januari 2001 fuseert het gezelschap met het Theater van het Oosten. 6 t/m 18/3 Rozentheater Amsterdam, tournee t/m 1/4.

Steven Berkoff. Anny van Hoof regisseert Steven Berkoffs komedie 'Schlemiel', waarin de personages over aanhoudende angstjes voor elkaar en zichzelf voortstruikelen. Verbluffend knap en geestig ensemblespel van Gustav Borreman, Tamar van den Dop, Michiel Nooter en Xander Straat. De troupe tovert een scala van zenuwzieke motoriek tevoorschijn: de bibberschuddende handen en geen ogenblik tot rust komende ogen van Van den Dop, de geknakte friemelhandjes en paniekogen van Michiel Nooter, de uitvergrote stoerheid van Xander Straat en de superieure machopastiche van Gustav Borreman. T/m 5/3, lunchvoorstelling 12.30 uur, in het Amsterdamse Bellevuetheater.

Brecht. Onder regie van Falk Richter speelt Toneelgroep Amsterdam Bertolt Brechts 'Jeanne d'Arc'. Onrecht, solidariteit en strijd: is het huidige optimisme over de voortgaande economische groei gerechtvaardigd, hoe zit het met de tweedeling in de maatschappij, is God werkelijk dood, waar zijn de arbeiders gebleven? T/m 4/3 Amsterdamse Stadsschouwburg, tournee t/m 19/5.

Roland Topor. In de vertaling van Tom Kleijn spelen Joep Onderdelinden, Malou Gorter, Freerk Bos, Lotje van Lunteren en Loek Peters het 'absurd realistisch ongecensureerd sprookje' De winter onder de tafel van Roland Topor. T/m 2/3 Haarlemse Toneelschuur, 7 en 8/3 Lantaren Rotterdam, 9 en 10/3 Utrechtse Schouwburg, 11/3 Theater Bouwkunde Deventer, 16/3 De Vorst Tilburg, 17/3 Provadja, Alkmaar.

Henrik Ibsen. Het Groningse gezelschap Het Oranjehotel speelt Henrik Ibsens gitzwarte sprookje over lust en schuld 'Kleine Eyolf of de menselijke verantwoordelijkheid'. Ivar van Urk regisseert Renée Fokker, Johanna ter Steege, Maarten Wansink, Christiaan Montanus en Kyra Macco. 8 t/m 18/3 Grand Theatre, Groningen, tournee t/m 3/5.

Oresteia. Onder regie van Alize Zandwijk speelt het ROtheater Aischylos' 'Oresteia'. Met Jack Wouterse, Catherine ten Bruggencate, Mark Rietman en Herman Gilis. 15/3 t/m 1/4 Rotterdamse Schouwburg.

Kleinkunst

Paul Haenen schreef een nieuwe komedie over autoverkoper Bert Bocht en zijn vrouw Els. In 'Bocht en bumpers' houden zij elkaar jarenlang voor de gek, waardoor schijn en werkelijkheid op bizarre wijze vermengd raken. Onder regie van Titus Tiel Groenestege spelen Olga Zuiderhoek, Peter Faber en Joop Schenk in een decor van Rieks Swarte. Première vrijdag 3/3 in de Stadsschouwburg Haarlem.

André Manuel choqueerde het publiek nogal eens met de gruwelijkheden van de wereld. Maar in 'De kluts' wil hij laten zien dat hij er juist alles maar dan ook alles aan wil doen om het publiek aan het lachen te krijgen. Vanavond in de Stadsgehoorzaal Kampen, 3 en 4/3 in Gouda (Goudse Schouwburg), 7/3 in Groningen (De Oosterpoort), 8/3 in Gorinchem (De Nieuwe Doelen).

Home, een musical voor 'iedereen vanaf twaalf jaar'. Zes jongeren met ieder een eigen achtergrond in een opvanghuis krijgen nieuwe hoop als er een nieuwe jonge begeleidster binnenkomt. Geschreven door Dick van de Heuvel met muziek van Fons Merkies. 4/3 in De Metropole in Almere-Stad, om 19.00 uur.

Python. De muzikale thriller 'Python, als liefde je wurgt' van Dick van den Heuvel kreeg goede kritieken. Regisseur Fransz Weiss maakte van het ingewikkelde verhaal een wonderschone voorstelling met Janke Dekker, Gerrie van der Klei en Frits Lambrechts. Deze week in Stadskanaal (Theater Geert Teis, vrijdag 3/3), Hilversum (Schouwburg Gooiland, za 4), Amsterdam (Meervaart, zo 5), Zeist (Figi Theater, di 7), Kampen (Stadsgehoorzaal, woe 8).

Literatuur

Op 2 maart wordt in de Balie de Woutertje Pieterse Prijs bekend gemaakt. De prijs is bestemd voor het beste literaire jeugdboek van het afgelopen jaar. De historicus Herman Pleij houdt de Woutertje Pieterse Lezing, getiteld 'Middeleeuwse kinderboeken?' Amsterdam; 15.00 uur.

Remco Campert, Jan Mulder, Simon Vinkenoog, Maarten Spanjer, Herman Brood, Pamela Koevoets en Hans Verhagen brengen in De nacht van Deelder een hommage aan de Rotterdamse dichter. Presentatie Bart Chabot. 3 maart; Kleine Komedie, Amsterdam; van 24.00 tot 1.30 uur.

De El Hizjra-Literatuurprijs wordt op zaterdag 4 maart uitgereikt in het Tropeninstituut Theater in Amsterdam. Aanstormend talent van Marokkaanse en Arabische afkomst wordt in de schijnwerpers gezet en verovert een plaats in de Nederlandse literatuur.

De Israëlische schrijver Amoz Oz is in Nederland. Op 6 maart neemt hij deel aan een panel-discussie. Andere deelnemers zijn o.a. Carel Peeters en Michael Zeeman. Voertaal Engels. Vrije Universiteit Amsterdam; 13.00 tot 15.00.

De Stijl. In het Scryption in Tilburg is sinds gisteren een tentoonstelling met werk van Theo van Doesburg en Antony Kok te bezichtigen. De twee hebben jarenlang een briefwisseling gevoerd waarin zij hun gedachten over kunst verwoordden. Het idee voor het tijdschrift 'De Stijl' was hun creatie. Op de tentoonstelling zijn gedichten van Van Doesburg en Kok te lezen die vooral typografisch interessant zijn, de begrijpelijke betekenis kwam op de tweede plaats. Verder is er beeldend werk van Van Doesburg, exemplaren van De Stijl en foto's van De Stijl-kunstenaars te zien. Tot en met 21 mei, Spoorlaan 434a, di t/m vr: 10.00 uur-17.00 uur, za-zo: 13.00 uur- 17.00 uur, toegang: fl6,- info: 013/5800818.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden