Fotografie (vervolg)

Luchtopnamen. De foto's die Gerco de Ruijter in het Stedelijk Museum in Schiedam (Hoogstraat 112) laat zien, mogen gerust spectaculair zijn. De Ruijter fotografeert op een bijzondere wijze: hij loopt op bouwlocaties, langs het strand en in het open veld rond met een vlieger waar op een hoogte van enkele tientallen meters een camera hangt. De afstand tussen de camera en met wat zich op de aarde bevindt, is zo groot dat het resultaat heel abstract uitpakt. De Ruijters fascinerende beelden zijn te zien op de expositie Unisono 10, tot en met 4 maart. Zelf komt De Ruijter nog drie keer over zijn werkwijze in het museum vertellen. Op zondag 18 en 25 februari en op zaterdag 3 maart verzorgt De Ruijter een inspirerend uurtje langs zijn werk, steeds van 13-13.45 uur.

Glas en keramiek

Zaanstad. Reinier den Adel behoort tot een groep van Zaanse keramisten die al vele jaren aan de weg timmert. Nieuw werk van hem is te zien in expositiecentrum en kunstuitleen 'Kunstcentrum Zaanstad' in Zaandam (Westzijde 39), samen met etsen van Anneke van der Mandele, in Noord-Holland eveneens een bekend exposante. Den Adel maakte voor deze gelegenheid keramische tableaus die hij van een abstracte voorstelling voorzag. T/m 24 maart.

Amsterdam. De Amerikaanse keramist Jeff Haines heeft Galerie De Witte Voet in Amsterdam (Kerkstraat 135) volgezet met kleine objecten in klei. Her en der staan bomen, takken, dieren en menselijke fragmenten als ledematen en organen. Bij Haines krijgen de voorwerpen hun betekenis door de manier waarop hij hen in de ruimte plaatst. Haines wil evenwel de betekenis van zijn objecten niet aan de kijker opdringen, hij hoopt dat de bezoeker door zijn installatie op het spoor komt van zijn eigen verhalen of associaties. T/m 10 maart.

Leerdam. Barbara Nanning geniet als keramist aanzienlijke waardering. Behorend tot de generatie die eind jaren zeventig van de Rietveld Academie in Amsterdam kwam, wist ze de keramiek te ontdoen van het tot dan toe zo truttige 'klei'-image. Veel minder bekend is het feit dat ze sinds enige tijd ook in glas bezig is. Veel van de vormen die ze in keramiek maakt, komen ook in glas tot uitdrukking. In het Nationaal Glasmuseum in Leerdam (Lingedijk 28) toont ze onder de titel 'Fleurs du verre' een collectie recente objecten die op de glasfabriek in het schilderachtige Lingestadje zijn uitgevoerd. T/m 10 maart.

Theater

King Lear. Als eerste voorstelling van theatergezelschap Oostpool (ooit De Federatie en Theater van het Oosten) ensceneert artistiek leider Rob Ligthert in de bewerking van zijn huisschrijver Peer Wittenbols 'King Lear'. ,,Als kijkspel is 'Lear' verre van saai, maar niet dwingend genoeg om je van een persoonlijke kijk op de tragedie te kunnen overtuigen'', aldus theatercritica Hanny Alkema. Naast veertig figuranten doemen tevens op: Juul Vrijdag, Anne Martien Lousberg, Hans Hoes, Oda Spelbos en Folmer Overdiep. In afwachting van het eigen Oostpooltheater speelt de troupe 'Lear' in de Arnhemse Eusebiuskerk. T/m 3/3.

Zevenkoppige Hamlet. Onder de spartaanse regie van Jan Ritsema speelt het theatercollectief 't Barre Land Shakespeare's stuk der stukken. Taal is de hoofdrol in deze 'Hamlet', spel is ondergeschikt, alle zeven acteurs spelen alle rollen, elkaar overlappend en door elkaar heen. ,,Een innemende mislukking'', oordeelde theaterrecensent Hans Oranje. Mislukt: ,,Ik vind het wel een beetje dom van de makers om de band tussen een personage en zijn tekst zó door te snijden, dat de toeschouwer, gesteld dat hij toch het verhaal over Hamlet wil horen, drie uur lang tekst naar zich krijgt toegekeild die hij alleen met een stevige kennis van het stuk weer in het lid kan zetten.''

Innemend: ,,Het is een genot de inzet en het speelplezier van deze acteurs gade te slaan.'' T/m 17/2 Amsterdamse Brakke Grond. 20/2 Haags Theater a/h Spui, 21 en 22/2 Arnhemse schouwburg, 23/2 Plaza Futura, Eindhoven, 27 en 28/2 Rotterdamse schouwburg, 2/3 Chassé, Breda, 3/3 Leeuwarder Harmonie, tournee t/m 4/5.

Vlaamse Hamlet. In gastregie bij Het Toneelhuis speelt en regisseert Jan Decorte zijn zelfbewerkte Deense tragedie 'Amlett'. In zijn enscenering krijgt poëzie voorrang. ,,Daddist / slape / drome / sterreve / wadde / gedacht / vanniks / komt niks / tizal'', aldus de Vlaamse Amlett. 16 en 17/2 Rotterdamse schouwburg, 27/2 Haarlemse schouwburg, 28/2 schouwburg Nijmegen, 1/3 Utrechtse schouwburg, 11/3 stadsschouwburg Amsterdam.

Lucifer. Voor de vijfde keer ensceneert Hans Croiset Vondels hemeldrama 'Lucifer' (1654). Nu met hoofdzakelijk jonge, net afgestudeerde acteurs. Met hemelse belichting van Reinier Tweebeeke. 1/3 Haarlemse schouwburg, 2 en 3/3 Rotterdamse schouwburg, 6/3 Isala, Capelle a/d IJssel.

Independance. Guido Kleene, Hans Man in 't Veld en Paulien Geerlings spelen 'Paters in Congo', over de laatste missionarissen in het oerwoud. Wat doen die wilskrachtige oude mannen daar, die ondanks rebellie en ineenstorting van het land hun idealen niet verloren? 15/2 Haarlemse Toneelschuur, 16/2 Lux, Nijmegen, 17/2 Provadja, Alkmaar, 22/2 Gronings Kruithuis, 24/2 De Vorst, Tilburg.

Kleinkunst

Leids Cabaret Festival. Donderdag 15/2 is de halve finale van het Leids Cabaret Festival, schouwburg Leiden.

Lebbbis.Hans Sibbel toert even alleen door het land met zijn programma 'Zwart'. Een schepje er bovenop? ,,Zeg maar gerust een laadschop'', weet de wervende folder. Onder regie van Koos Terpstra. Amsterdamse Kleine Komedie, t/m 21/2.

Diana. De one-womanmuscial 'Diana' met Vera Mann als de populistische prinses van Wales. Zoekend naar de juiste jurk voor een liefdadigheidsveiling vliegen de herinneringen Diana om de oren. 15/2 De Koornbeurs, Franeker, 17/2 de Tamboer, Hoogeveen, 20/2 De Speeldoos, Baarn, 21/2 De Vest in Alkmaar, tournee t/m 11/5.

Mathilde & Matilde. Met en zonder h in haar voornaam toert Matilde Santing samen met 'The Oversoul 9' (onder wie dwarsfluiter Jan Kooper, trompettist Niels Tausk, saxofonist Bert Boeren en cellist Kris Barczweski) door het land. Aangezien zij 'toch ooit een keer de Shirley Bassey gaat uithangen' heet het programma alvast 'May be'. 16/2 Tilburgse schouwburg, 17/2 Rijswijkse schouwburg, 20/2 De Lawei, Drachten.

Literatuur

Achterberg in de Achterhoek Gedichten van Gerrit Achterberg hebben het Oostgelders Fotografen Collectief (OFC) geïnspireerd tot foto's. De leden van het OFC zijn professionele en amateurfotografen. Op de expositie in Bredevoort interpreteren zij twee sonetten van Achterberg uit zijn latere werk: Clair-Obscur uit Cenotaaf (oktober 1953) en Hallucinatie uit Vergeetboek (november 1961).

De beide sonetten vertolken zijn stemmingswisselingen waarvan de fotografen ieder een eigen interpretatie hebben gemaakt. Het totaal van de foto's vangt op een bijzondere manier de sfeer van de gedichten.

De tentoonstelling wordt op 15 februari om 20.00 uur geopend door de inspirators van dit project, fotograaf Egbert Nijenhuis en neerlandicus George Dobson.

De tentoonstelling is te zien in Boek op 't Zand (de voormalige school) van 16/02 tot 15/03. Openingstijden di t/m za van 11.00 tot 17.00 uur. Inlichtingen bij Bredevoort Boekenstad: 0543 - 452380 of op de website: bredevoort-boekenstad.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden