Fotografie is een haastklus geworden

Fotograaf Rien Zilvold krijgt de Zilveren Camera 2004 voor zijn foto van de arrestatie van een terreurverdachte. Hij was op het juiste moment op de juiste plaats, aldus de jury, die zich beklaagt over het niveau van veel ingezonden foto's.

De aanhouding van een terrorismeverdachte (foto hiernaast) in het Laakkwartier waarmee Rien Zilvold de Zilveren Camera won.

Zilvold won de prijs ook al in 1989 met een foto (rechtsboven) uit Roemenië na de val van dictator Ceaucescu.

De lens van Rien Zilvold grijpt de terrorismeverdachte. De freelance fotograaf slaagt waar vele televisiecameraploegen die dag in het belegerde Haagse Laakkwartier falen. Voor het eerst vangt Nederland een glimp op van de dreiging die het land in de ban houdt. Een vadsige jongeman.

Gisteren werd de vastgelegde arrestatie bekroond met de Zilveren Camera, de prijs voor de beste Nederlandse foto van 2004. De jury roemt het eigen initiatief en doorzettingsvermogen van Zilvold 'om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn'. Dat blijkt namelijk een zeldzaamheid tegenwoordig. Via via wist Zilvold een plekje te bemachtigen achter de zonwering van een van de buurthuizen.

Steeds vaker wint een nieuwsfoto. Steeds vaker bij gebrek aan concurrentie. Geen Nederlandse fotograaf is erin geslaagd om de spanning en verwarring die Nederland tekenen sinds de moord op Theo van Gogh in meer overdrachtelijke zin, op een symbolische manier in beeld te vangen.

Dat is een groot gemis, stelt juryvoorzitter Adriaan Monshouwer. Het gros van de 6465 inzendingen was volgens hem van een bedenkelijk niveau. ,,Steeds meer foto's vertonen sporen van een haastige, oppervlakkige manier van werken. Geregisseerde fotomomenten en de journalistieke agenda dicteren. Als een fotograaf niet over een onderwerp struikelt, dan houdt het kennelijk op.''

Die goede oude tijd. In 1989 won Zilvold de Zilveren Camera ook, destijds met een minder newsy beeld. Een verstild moment, documentaire-achtig. Een voorbijganger spuugt op het lijk van een van de agenten van de veiligheidsdienst. ,,De executie van dictator Ceausescu was hét nieuwsmoment van het Roemenië van toen. Deze foto vertelt het verhaal eromheen.''

Zo'n subtiele blik op een maatschappij vereist denkwerk, tijd en dus geld. ,,Tien, vijftien jaar geleden concurreerden de dagbladen onderling nadrukkelijk met beeld. Dat was voor de grote bezuinigingen. Nu zijn kranten qua fotografie bijna inwisselbaar.''

Volgens Monshouwer is de winnaar van gisteren 'geen echte Zilvold'. De plaat lijkt eerder van een persbureau. Een land krijgt niet alleen de leider die het verdient, ook de foto.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden