Fotograaf speurt drie geportretteerde kinderen weer op

Holland Doc: ’That’s Life’

22.50 uur, Nederland 2

In de documentaire ’That’s Life’ zien we de spannende speurtocht van fotograaf Sander Veeneman naar drie kinderen die hij jaren geleden fotografeerde in respectievelijk Mozambique, Zuid-Afrika en Peru. Destijds leefden de kinderen in armoedige omstandigheden. Hij wil zien hoe het nu met hen gaat.

Fotograaf Sander Veeneman reisde de afgelopen jaren over de wereld en fotografeerde veel kinderen die opgroeien in armoede, honger en ziekte. ,,Ik breng de rauwe werkelijkheid in beeld”, zegt hij daar zelf over. ,,Uit nieuwsgierigheid, uit medelijden maar ook uit frustratie”.

In 2004 stelde hij een fotoboekje samen van zijn krachtigste foto’s. Hij stuurde dit boekje aan de 25.000 invloedrijkste personen ter wereld, als aanklacht tegen de voortdurende honger en armoede in de wereld. Er volgden honderden reacties die hem aanmoedigden om via ’First8’ door te gaan met het maken van bewustwordingscampagnes. Veeneman: ,,Het boekje was mijn schreeuw richting de wereldleiders om meer aandacht aan het armoedeprobleem te schenken. Maar ondanks alle ontwikkelingsprogramma’s lijkt er nog steeds niet écht iets te gebeuren. Of verandert er toch iets? Is er wél toekomst voor de kinderen die ik in al die jaren heb gefotografeerd? Er was voor mij maar één manier om daar achter te komen: ze weer opzoeken.”

In de documentaire portretteert Veeneman het leven van drie kinderen in Mozambique, Zuid-Afrika en het noorden van Peru. Sommigen van hen fotografeerde hij meer dan 12 jaar geleden. De drie speurtochten met elk een eigen thema vormen samen een roadmovie-achtige film.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden