Video

Fotograaf schrikt van grimmig Zwarte Piet-protest

null Beeld anp
Beeld anp

Dat een vreedzaam protest tegen het verdwijnen van een populair kinderfeest zich razendsnel kan keren tegen een nietsvermoedende demonstrant, en een arrestatie niet altijd is wat het lijkt, ondervond fotograaf Gerrit de Heus. Hij was zaterdag op het Malieveld aanwezig bij de Zwarte Piet-demonstratie en schreef er een blog over.

Betogers richten hun woede zaterdag op een nietsvermoedende vrouw die op enige afstand van het Zwarte Pieten-protest haar eigen demonstratie tegen de Verenigde Naties voerde. Een organisatie die in haar ogen niets doet tegen Indonesië dat West-Papoea annexeerde en daar 400.000 Papoea's vermoordde.

Als een klein groepje Zwarte Piet-sympathisanten de vrouw met de vlag ziet, slaat de stemming om. De groep loopt dreigend op haar af en sluit haar in. Een blonde vrouw met zwart geschminkt gezicht begint meteen te schreeuwen: 'Dus jij bent tegen Zwarte Piet? Rot dan lekker op naar je eigen land!'

De vrouw stamelt dat ze helemaal niet tegen Zwarte Piet is, maar tegen de VN. Ze vindt het belangrijker dat de VN tijd en geld steekt in onderzoek in West-Papoea en dat onderzoek naar Zwarte Piet onzin en geldverspilling is. Maar niemand die het hoort of het wil horen. 'Ze is tegen Zwarte Piet!', zo schrijft De Heus in zijn verslag.

Belaagd
De fotograaf ziet dat de onvrede over de Zwarte Pieten-discussie zich plots op de vrouw richt. Een man probeert haar vlag af te pakken, omstanders lachen haar uit. De vrouw probeert de meute te ontvluchten, maar wordt belaagd door een oudere man. Op het moment dat ze wordt ingesloten, komt er een agent aan. Hij vraagt de vrouw mee te komen. 'Voor uw veiligheid, mevrouw.'

Als de vrouw meeloopt naar het politiebusje, klink gejuich van een klein groepje omstanders. 'Ze is gearresteerd', zegt een vrouw in trainingspak. 'Terecht', merkt haar man op.

undefined

null Beeld Videostill NOS
Beeld Videostill NOS

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden