Fotobestand van onbekende verdachten

In Gelderland wordt sinds drie jaar gewerkt met een systeem om foto's van onbekende personen die de politie verdenkt van misdrijven, te plaatsen op het bedrijfsnetwerk. De foto's kunnen technisch gezien aan het publiek worden getoond, zegt het korps.

ARNHEM - Zo'n vijftig foto's telt de databank van het korps Gelderland-Midden. Voor een buitenstaander doen die foto's op het scherm vreemd aan. Daar staan burgers, nietsvermoedend, met hun gelaat in een politiedatabank. De foto's zijn vaak genomen door camera's van supermarkten, banken en fietsenstallingen.

Een blonde vrouw in minirok houdt in de supermarkt haar kar vast, een vijftigplusser in een wit vest wil een bank inlopen, een man van middelbare leeftijd steekt de straat over. De foto's tonen zelden verdachte situaties.

Hoewel Arnhem al drie jaar met het programma werkt, is het systeem Foto's Onbekende Personen (FOP) nieuw in politieland. De afbeeldingen zijn voor intern gebruik, maar er zijn discussies om ze openbaar te maken. Het systeem is ontwikkeld op de unit Recherche Infodesk van de divisie Justiële Zaken van het korps Gelderland-Midden.

Documentalist J. Oostendorp was er vanaf het begin bij. Het begon drie jaar geleden toen twee rechercheurs zijn kamer binnenkwamen. Ze stuitten tijdens een onderzoek op foto's van de vermoedelijke daders. De agenten hadden geen idee wie de mannen waren. Of Oostendorp het op intranet kon zetten, een intern bedrijfssysteem. Oostendorp: ,,Vóór FOP gingen rechercheurs met de foto's in de hand bij elkaar te rade. Nu zijn alle foto's voor alle dienders te zien.''

Leve de technologie, dacht Oostendorp. Door het systeem wordt met een klik op de computer het bereik van een foto vele malen groter. Alle opsporingsambtenaren van Arnhem tot Nijkerk, zijn door FOP nu op de hoogte wie in de regio wordt gezocht. Het vrije bewegingsgebied van de vermeende dader is daarmee in één klap geslonken.

Maar wat zeggen de afbeeldingen? Kunnen de gefotografeerde personen niet net zo goed mogelijke getuigen zijn? G. Kolk, die gaat over het 'standaardiseren van rechercheprocessen' binnen het korps, weet zeker dat de onbekende personen in verband kunnen worden gebracht met gepleegde misdrijven. De aanwijzingen hiervoor zouden staan in de strafdossiers.

Voor een buitenstaander zijn die dossiergegevens niet controleerbaar. Neem de blonde vrouw in de supermarkt. De opname vermeldt het tijdstip: 15.02. Zij wordt verdacht van diefstal die rond dat tijdstip moet zijn gepleegd. Het tijdstip van de afbeelding is nauwkeurig, maar de camera registreert het delict niet.

Allemaal vragen, maar de politie houdt de lippen op elkaar en wijst naar het opsporingsonderzoek, waar onder meer verklaringen van getuigen staan. De databank vult zich intussen verder met meer opnames van onbekende burgers. Rechercheurs van andere regio's kloppen ook aan in Arnhem. Ook zij hebben door de opmars van bewakingscamera's in de openbare en particuliere ruimte een toename aan foto's van onbekende personen.

Hoewel de foto's niet naar buiten mogen, doet zich intern weleens de discussie voor om dat toch te doen. Kolk: ,,Wat is er tegen het verspreiden van foto's? Dat doen we toch al jaren in het programma 'Opsporing Verzocht'. Waarom kan je burgers dan niet betrekken bij het oplossen van kleine delicten, zoals auto-inbraken of winkeldiefstallen.'' Sinds het bestaan van het interne systeem zegt de politie 35 delicten te hebben 'opgelost', doordat de verdachten herkend zijn. Hoeveel van die 35 ook door de rechter zijn veroordeeld, is de politie niet bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden