Foto van brandend olifantenjong heeft een prijs gewonnen

De winnende foto van de twee vluchtende olifanten in de Indiase deelstaat West Bengal. Beeld Biplab Hazra
De winnende foto van de twee vluchtende olifanten in de Indiase deelstaat West Bengal.Beeld Biplab Hazra

Een foto van twee Indiase olifanten die door dorpelingen worden belaagd met rotjes en brandende teerballen heeft een prijs gewonnen.

Op de foto is te zien hoe de beide dikhuiden, een volwassene en een jong, opgejaagd door het vuurwerk over een weg vluchten. De achterpoten van het kleine olifantje staan in brand. Het beeld veroorzaakt veel debat op sociale media en vestigt de aandacht op de groeiende confrontaties tussen mensen en olifanten in India.

De foto werd door de Indiase fotograaf Biplab Hazra genomen in de oostelijke deelstaat West Bengal, bij de grens met Bangladesh, en werd uitgeroepen tot wildfoto van het jaar door het bekende Indiase natuurtijdschrift Sanctuary Asia. Hazra vertelde aan lokale journalisten dat hij het olifantenjong met de brandende achterpoten krijsend en ‘in verwarring’ zag wegrennen. “Alle juryleden waren zeer verdrietig en in tranen toen ze dit beeld zagen”, aldus jurylid Parvish Pandya.

Discussie

Op sociale media leidt de foto tot een verhitte discussie. Velen winden zich op over de ‘wrede’ dorpelingen die het vuurwerk naar de olifanten gooiden. “Ik wou dat er een kudde olifanten was gekomen die deze mensen volledig had verpletterd”, schrijft ene Syed Manzoor op de Facebook-pagina van Sanctuary Asia. Anderen verwijten het tijdschrift effectbejag en vinden dat het blad de ‘schokkende’ foto niet had moeten publiceren. Weer anderen nemen het juist op voor de dorpelingen, die hun akkers en huizen beschermen tegen olifanten. “Zou u aan de kant blijven staan als uw levensonderhoud, in feite uw overleven, wordt bedreigd?”, schrijft Divya Chaudhry.

De foto illustreert de toenemende tegenstelling tussen olifanten en mensen in India. Het Zuid-Aziatische land telt zo’n 30.000 Aziatische olifanten, ongeveer 70 procent van de wereldwijde populatie. Maar door mijnbouw, industrialisering en de aanleg van wegen en spoorlijnen vermindert hun leefgebied en worden hun migratieroutes verstoord. De olifanten dringen hierdoor geregeld dorpen binnen en verwoesten akkers, wat hen in conflict brengt met mensen. De bewoners proberen de dikhuiden vaak te verdrijven door te schreeuwen, op trommels te slaan en met rotjes te gooien.

Angst

Fotograaf Hazra vertelde aan de krant The New Indian Express dat het brandende olifantenjong de aanval met vuurwerk overleefde. Maar de aanvaringen tussen mens en dier lopen lang niet altijd goed af. Volgens de Indiase overheid zijn sinds 2013 ruim 1400 mensen gedood door olifanten. En omgekeerd werden meer dan 100 olifanten gedood door mensen.

Op sommige plaatsen nemen de Indiase autoriteiten maatregelen om de confrontaties te voorkomen. Zo worden bijvoorbeeld greppels gegraven en hekken met schrikdraad neergezet om de dieren weg te houden bij dorpen. Ook worden bewoners voorgelicht over de migratieroutes en het gedrag van olifanten. Maar betrokken beambten geven toe dat er nog heel wat te verbeteren valt.

“Er is onder de bevolking veel angst voor de olifanten”, aldus overheidsfunctionaris Jitendra Upadhyay onlangs tegen de BBC. “De mensen weten niet hoe ze met de olifanten kunnen samenleven.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden