FOTO'S

Het onbelangrijkste, het sufste, het oppervlakkigste leggen we vast. Miljoenen worden er deze zomer weer gemaakt en als je pech hebt moet je er nog een paar honderd van bekijken ook: vakantiefoto's.

Laura in dat leuke meertje, Steven in Mexico of Marije in een Alpenwei: alle foto's hebben gemeen dat ze precies tonen hoe we niet zijn. Want het grootste deel van het jaar zit Daphne op school, staat Steven in de file en ligt Sanne aan de beademingsapparatuur. Daar maakt niemand foto's van; dat is de werkelijkheid.

Nog nooit was geschiedenis zo'n moeilijk vak, want niet eerder lieten mensen zoveel na dat toont hoe het niet is. Foto's vormen een dwaalspoor waarmee we toekomstige historici op het verkeerde been zetten.

Het was me al opgevallen toen iemand dood ging die me heel nabij was: de laatste foto die ik van haar had, was vier jaar oud. Van mensen waar het slecht mee gaat, maak je kennelijk geen foto's. Wel had ik in die vier jaar stapels foto's verzameld van mensen die ik nooit meer zie op plaatsen waar ik nooit meer kom. Ze zitten in albums waar ik nooit meer in kijk.

Dat moet anders. Toen ik in de herfst weken lang in Amerika was, heb ik de leugen beperkt tot één rolletje. Voor de rest doet het geheugen het werk, want dat is het beste foto-album.

De echte prenten maak ik intussen gewoon thuis in Nederland. Foto's van mijn moeder in het verpleeghuis, van mijn vriend die opeens in een rolstoel zit, van vrienden die langs komen: de beelden die er toe doen.

Vorige maand, toen het buiten warm en broeierig was, stelde ik voor om in de krant geen afbeelding te plaatsen van mensen op het strand, maar iemand te fotograferen die met cara op apegapen ligt vanwege het drukkende weer. Daar moest iedereen om lachen. Het is er niet van gekomen.

Niet alle mensen halen de krant, niet iedereen komt in een fotoalbum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden