Foto's van vandaag en morgen

Sommige foto's die de World Press-jury dit jaar koos, worden pas bijzonder wanneer je er langer naar kijkt. Die gelaagdheid is nog altijd de kracht van fotografie.

JEANETTE DE VOS

We wilden geen foto laten winnen die alleen vandaag interessant is, maar een die morgen en overmorgen ook nog actueel is, zegt Pamela Chen, een van de juryleden van World Press Photo 2014. Jon en Alex, de twee mannen op de foto (zie voorpagina van deze krant) in Sint Petersburg kunnen daarover meepraten. De Deense fotograaf Mads Nissen (35) kwam hen op het spoor toen hij in Rusland werkte aan een serie over homohaat. Niet makkelijk in een land dat in 2013 bij wet homoseksualiteit verbood. Hij ziet zijn foto als een hedendaagse Romeo en Julia, deze foto gaat over liefde. "In de berichtgeving over dit onderwerp voeren demonstraties en in elkaar geslagen homo's vaak de boventoon. Dat moet je zeker ook laten zien. Maar ik was dankbaar dat ik werd toegelaten tot de slaapkamer van het stel."

Vorig jaar verraste de jury met een statement over vluchtelingen. Maar wie herinnert zich nog de bekroonde foto van de mensen die hun mobieltje in de avondlucht omhoog houden in de hoop op bereik? Zal het de World Press Photo van dit jaar ook zo vergaan?

Voor de liefhebbers van harde nieuwsfoto's valt er genoeg te genieten. Van tevoren werd er veel gespeculeerd over het onderwerp dat zou moeten winnen dit jaar: ebola, Syrië, Gaza of toch Oekraïne? Al deze onderwerpen komen dan ook terug in de prijzen. Maar een nieuwsonderwerp alleen is niet voldoende, bovenal moet een foto een esthetisch sterk icoon zijn en impact hebben. Met name daarin is de keuze van de jury goed geslaagd. De meeste foto's hebben een gelaagdheid waar je doorheen moet dringen. Op het eerste gezicht glippen sommige foto's er bijna doorheen. Je wordt gedwongen goed te kijken en dat is in de huidige snelle tijd nog altijd de kracht van fotografie. Een goed voorbeeld daarvan is de foto (rechtsboven) uit de nieuwsserie van de Iraanse fotograaf Arash Khamooshi. Hij was bij een openbare ophanging aanwezig in Iran waar de moeder van een vermoorde zoon de dader met een mep in het gezicht gratie verleent.

Een nieuwe trend onder de inzenders is het aantal foto's dat met behulp van een drone is gemaakt. Voorheen moest je een dure helikopter huren om vanuit de lucht foto's met een ander standpunt te maken. Nu is daar de relatief goedkope oplossing met een drone. Al speelt uiteraard wel de discussie van privacy waardoor het maken van dronefoto's meer aan banden gelegd zal worden. Ronduit verbluffend zijn de foto's die Tomas van Houtryve maakte.

De expositie World Press Photo 2014 is te zien vanaf 19 april in de Nieuwe Kerk Amsterdam. Vanaf die datum is ook de catalogus beschikbaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden