Video

Foto's tonen badkamer waar Pistorius vriendin doodschoot

null Beeld Skynews/Youtube
Beeld Skynews/Youtube

De Britse zender Sky News pakt uit met foto's van de badkamer waar Oscar Pistorius zijn vriendin Reeva Steenkamp doodschoot. De 'Blade Runner' vermoordde op Valentijnsdag het Zuid-Afrikaanse model. Pistorius houdt nog altijd vol dat het om een ongeval ging en hij zijn vriendin voor een indringer aanzag.

Op de beelden van de zender (zie onderstaande video) is de deur van een toilet met een naastgelegen douche te zien en twee linten die de politie plaatsten om de impact na te gaan van de kogels onder de deurklink. 'Het is waarschijnlijk dat de verdediging zal beweren dat dit haar versie van de feiten ondersteunt', meldt Sky News. Wie de foto's heeft gelekt, is niet duidelijk.

Waar de kogels zijn terechtgekomen, is belangrijk bij het bepalen van de schuld, omdat de ballistische expertise kan uitwijzen vanuit welke hoek is gevuurd en of Pistorius al dan niet zijn protheses aanhad. Als hij die aan had, dan zou dat volgens de aanklager wijzen op voorbedachte rade.

Pistorius verklaarde meteen na de schietpartij dat hij het vuur geopend had op een inbreker in huis. Hij gaf aan dat hij een rustige nacht beleefde met zijn vriendin in zijn optrekje in Pretoria tot hij plots iets hoorde en op het geluid af ging.

Zo kwam hij bij de badkamer uit en opende hij het vuur. De atleet schoot vier keer door de gesloten badkamerdeur. Pas toen hij in het donker terug naar de slaapkamer ging, realiseerde hij zich dat zijn vriendin niet meer in bed lag. Toen begon het te dagen dat zij misschien wel in de badkamer was.

Ongeval
Pistorius was nog maar enkele maanden samen met het model voor de tragedie plaats vond op 14 februari. Hij verklaarde dat hij tot over zijn oren verliefd was op Steenkamp en dat haar dood 'een vreselijk ongeluk was'. Bij zijn laatste verschijning voor de rechter verklaarde hij dat hij alles gedaan had wat hij kon om het leven van zijn geliefde te redden. Hij sloeg daarom de badkamerdeur open een met een cricketbat.

Naast de bloederige foto's is er een ook vertederend beeldje van een geschenkje. Steenkamp had een pakje klaar voor haar geliefde met op een kaartje het koosnaampje 'Ozzy' voor haar atleet. En er stonden ook hartvormige snoepjes klaar.

Hoe hard de 'Blade Runner' ook zijn best doet om te laten blijken dat het om een ongeval ging, heeft de aanklager een andere versie van de feiten. Hij gaat ervan uit dat Steenkamp na een ruzie met Pistorius naar het toilet holde en dat Pistorius haar moedwillig doodde. Van een ongeval is er volgens de aanklager geen sprake.

Omstreden politieofficier
Intussen blijkt ook dat er fouten gemaakt zijn door de politieagenten. De leider van het onderzoek, Hilton Botha betrad de woning van Pistorius zonder overtrekken over zijn schoenen. Zo raakte mogelijk bewijsmateriaal tegen de sporter 'besmet'. De politieofficier werd later van het onderzoek gehaald toen bleek dat hij zelf het onderwerp uitmaakte van een ander onderzoek. De agent wordt beschuldigd van zevenvoudige poging tot doodslag bij een incident in 2011 tijdens zijn werk. De Zuid-Afrikaan zou toen op een taxibus geschoten hebben om die tot staan te brengen.

Daarnaast zijn er nog klachten over het politieonderzoek. Twee bronnen verklaarden Sky News dat er een onderzoek geopend is tegen andere agenten na het verdwijnen van een van de horloges van de atleet uit zijn woning.

Pistorius zelf maakte bekend dat hij dit jaar geen wedstrijden zal lopen. De meervoudig paralympisch kampioen woont in afwachting van zijn proces bij een oom in Pretoria.

Oscar Pistorius Beeld AFP
Oscar PistoriusBeeld AFP
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden