Foto's in Tuin Nederige Administrateur

Suzhou, waar koningin Beatrix en prins Claus gistermiddag te gast waren, doet met de vele kanalen, bruggetjes en schilderachtige huizen aan het water, aan Venetië of Giethoorn denken.

Fred Lammers

Hier werd eerst het Borduuronderzoeksinstituut bezocht. Suzhou is al vanaf de 14e eeuw vermaard om de zijdeproductie. Op die zijde worden de meest kunstzinnige borduursels aangebracht.

Niet ver van dat instituut ligt de Tuin van de Nederige Administrateur, vier eeuwen geleden aangelegd met stroompjes, vijvers en veel bruggetjes. De koningin trof het. Er was een bloemententoonstelling, waar de vorstin zó opgetogen over was dat zij de ene foto na de andere maakte en zij hanteert haar camera alleen als ze iets écht bijzonder vindt. De foto's waren ook bedoeld voor prins Claus die het bij dit onderdeel liet afweten.

Heel wat stijver ging het toe bij de Philipsvestiging in Suzhou, daterend van 1998. Voorzitter Cor Boonstra van de raad van bestuur vertelde in lovende woorden wat Philips in deze monitorenfabriek allemaal doet. En de goede werknemers hangen op foto's in de kantine. Dat deed de koningin kritisch opmerken dat ze aannam dat bijzondere prestaties van de werknemers ook in geld werden uitgedrukt.

Per trein ging het terug naar Shanghai. Koningin Beatrix had laten weten graag in een gewone trein van de dienstregeling te willen rijden. Dat vonden de Chinezen maar niets. Ze legden een extra trein in die tot teleurstelling van de koningin, op het koninklijk gezelschap na, geheel leeg was.

In de namiddag verdiepte de koningin zich nog in de renovatie van oude woningen. Rotterdam dient zusterstad Shanghai daarbij van advies. Het bejaarde echtpaar Shie Fei-Ran mocht de vorstin in zijn gerenoveerde woning ontvangen.

De koningin zal tijdens dat bezoekje niet aan de gedachte zijn ontkomen dat zij op Huis ten Bosch wel wat rianter is gehuisvest. Maar de bewoners zijn er meer dan tevreden mee. Ze kunnen in hun vertrouwde wijk blijven wonen, waar jong en oud samen leeft als in een dorp en iedereen iedereen kent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden