Fossielen Colombia voeden discussie over reuzenslang

Impressie van de reuzenslang (13 meter lang, ruim 1100 kilo zwaar) die zestig miljoen jaar geleden in het huidige Colombia zou hebben geleefd. De huidige python en anaconda zijn er dwergen bij. (Trouw) Beeld
Impressie van de reuzenslang (13 meter lang, ruim 1100 kilo zwaar) die zestig miljoen jaar geleden in het huidige Colombia zou hebben geleefd. De huidige python en anaconda zijn er dwergen bij. (Trouw)

Paleontologen hebben in de Cerrejón, een kolenmijn in het noorden van Colombia, wervels gevonden van een kanjer van een slang die zestig miljoen jaar geleden leefde. Python en anaconda zijn er dwergen bij: het reptiel was dertien meter lang, woog ruim 1100 kilo en reikte in hoogte tot onze heup. Dat laten de vinders vandaag weten in Nature.

Zij borgen de wervels van mogelijk acht exemplaren. En vonden daarbij ook graten van dieren die Titanoboa cerrejonensis verslond: krokodillen. De naam van het reuzenserpent verraadt dat hij qua opbouw wat leek op de boa constrictor, een ’wurgslangetje’ van drie meter.

De kolos doet anekdotes over slangenmonsters uit het Guinness book of animal facts & feats verbleken. Begin vorige eeuw werden giganten ontdekt, maar schattingen van één en dezelfde slang varieerden soms van vijf tot achttien meter. Vaak lieten mensen zich ook misleiden door de lengte van de huid, die bij het afstropen meters oprekte. De paleontologen vermoeden dat de langste pythons hooguit negen meter worden. En ze wogen een fractie van de eentonner uit Colombia.

Uit het immense postuur denken de ontdekkers iets over het klimaat toentertijd te kunnen lezen. Voor zo’n monsterlijf hebben koudbloedige dieren een formidabele stofwisseling nodig, en die vereist warmte. Om de boel van binnen op gang te houden zou een gemiddelde jaartemperatuur van 30 tot 34 graden nodig zijn: de tropen komen nu minstens 6 graden tekort voor een slang met zo’n verbranding.

Die hoge temperaturen wekken verbazing. Lange tijd dacht men dat een soort thermostaat het tropenklimaat stuurt en extreme hitte (en kou) tempert. Studies naar de flora van weleer suggereerden dat de temperatuur in de tropen destijds rond dezelfde waarden schommelde als nu. Maar het lijf van het reuzenreptiel eist meer hitte. Mogelijk stuwden hoge concentraties broeikasgassen de tropen naar een jaargemiddelde van dik 30 graden.

De commentator van Nature is niet overtuigd. Weten we wel zeker dat zo’n enorm gevaarte echt extreme temperaturen vereist, vraagt hij zich af. En kun je uit de wervels wel de precieze lengte becijferen? Hij verbaast zich erover dat er nog geen vergelijkbare fossielen in andere hete oorden zijn opgedoken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden