Fosfaat in zee helpt platvissers niet

Het heeft weinig zin om fosfaat aan zeewater toe te voegen om de visstand op te krikken. Een proef daartoe kost waarschijnlijk alleen maar veel geld.

Dat blijkt uit een rapport van de onderzoeksinstituten Imares, Lei en Nioz naar de haalbaarheid van de proef. De platvissers dringen bij het ministerie van LNV aan op zo’n proef. Fosfaat bevordert de algengroei en dus ook de visgroei, redeneren zij.

In opdracht van LNV werkten de onderzoekers verschillende scenario’s uit. Geen van die scenario’s biedt soelaas. Zo zou 2900 ton fosfaat in zee ter hoogte van Hoek van Holland volgens berekeningen 1300 ton vis extra (waarde: vier miljoen euro) kunnen opleveren. Maar, tekenen de onderzoekers hierbij aan: „Dit betreft alle vissen samen. Dus de opbrengst van commercieel interessante soorten als tong en schol zal lager zijn.”

De kosten van zo’n fosfaatproef bij Hoek van Holland variëren bovendien van drie tot 15 miljoen euro, afhankelijk van de fosfaatvorm. „Waarbij de goedkope oplossing, het toevoegen van fosforzuur, tot pH-verlaging (zuurgraad) kan leiden. En de pH daalt ook al door de CO2- stijging.” Zuurder zeewater trekt wereldwijd een grote wissel op het ecosysteem. Imares-onderzoeker Han Lindeboom, in een toelichting: „Schelpdieren krijgen het dan moeilijk – hun kalkschelp lost op –, koralen komen in de problemen.”

Fosfaat toevoegen is bovendien niet duurzaam. Na 2055 is de economisch winbare hoeveelheid wereldwijd uitgeput. Bovendien kan bij de proef aan het zeewater slechts een fractie worden toegevoegd van wat in de jaren tachtig uitspoelde, toen de vissers goede zaken deden en de wasmiddelen nog fosfaat bevatten. Ook was destijds de oppervlaktewaterzuivering gebrekkiger. ,,Toen ging er al snel jaarlijks 100.000 ton extra naar zee”, zegt Lindeboom. „Nu hooguit om 5000 ton fosfaat.” Voor hem staat de relatie fosfaat-visgroei niet wetenschappelijk vast. „Algen groeien, maar doet de vis dat ook? Het lijkt er eerder op dat door klimaatverandering de commerciële vissoorten hebben plaatsgemaakt voor andere. Vissers zullen daar hun zeilen naar moeten zetten in plaats van enkele soorten overbevissen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden