Update

Forum voor Democratie stevent af op verkiezingswinst, coalitie verliest meerderheid senaat

Een foto van Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FvD) voorafgaand aan de uitslagenavond van de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen. Beeld ANP

Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet, lijkt na de bekendmaking van de eerste exitpolls van de NOS en IPSOS de grote winnaar te worden van de Provinciale Statenverkiezingen. In Zuid-Holland, de eerste provincie waarvan prognoses bekend werden, lijkt de partij de grootste te worden. In de Eerste Kamer wordt de FvD in een eerste prognose de tweede partij, achter de VVD.

Het FvD krijgt daarin tien zetels, de VVD levert volgens deze prognose één senaatszetel in en komt uit op twaalf zetels. Het CDA is in de Eerste Kamer de derde partij en komt uit op acht zetels, vier minder dan bij de verkiezingen in 2015. 

Aangezien D66 daalt van 10 naar 7 zetels, en de ChristenUnie er eentje wint (van 3 naar 4) verliest de coalitie in deze prognose de meerderheid in de Eerste Kamer. Van 38 nu, houdt de coalitie er straks 31 over. 

GroenLinks wint flink: het verdubbelt zijn senaatszetels van 4 naar 8. Partij voor de Dieren, 50Plus en Denk winnen licht, en PVV en SP verliezen stevig. 

Zuid-Holland

In Zuid-Holland wordt de partij van Thierry Baudet de grootste, volgens de NOS/IPSOS exitpoll. Vertaald naar het aantal zetels komt het FvD daar uit op tien zetels, één meer dan de nummer twee, de VVD. De partij van Thierry Baudet vergaarde 16,1 procent van de stemmen, de VVD kwam met 1,9 procentpunt lager uit op 15,6 procent. Uit de exitpoll van de NOS blijkt dat de PVV de grootste verliezer is. De partij verloor 7,4 procentpunt en komt nu op 6,8 procent.

Nicki Pouw-Verweij, de nummer 3 op de lijst in Utrecht, reageert blij verrast tegen onze verslaggever, aanwezig in theater Figi in Zeist waar Forum voor Democratie zijn verkiezingsavond houdt. Hoewel, helemaal verrast is ze toch ook niet. “Ik hoorde op veel plekken de afgelopen tijd dat mensen dat het helemaal gehad hebben. Ze zien de noodzaak dat het anders moet.” Veel mensen hebben het gevoel dat er nooit naar hun stem geluisterd wordt, zegt ze. “Die zien dat de VVD in het kabinet nu GroenLinks-beleid aan het uitvoeren is.”

Andere provincies

Ook in Noord-Brabant wint FvD: daar komen ze met acht zetels op een tweede plek, achter de VVD met 10 zetels. Van de traditionele partijen levert vooral de SP flink in, in Zuid-Holland van 5 naar 2 zetels, in Noord-Brabant van 9 naar 5. GroenLinks wint flink: in beide provincies van 3 naar 5 zetels.  

In Gelderland, de derde provincie waarvan de NOS zojuist een exitpoll bekendmaakte, werd FvD met 12,5 procent van de stemmen of 7 zetels de derde partij, achter de VVD (13,8 procent, 8 zetels) en CDA (13 procent, 8 zetels). In Gelderland verdubbelde GroenLinks zijn aantal zetels: van 3 naar 6.  

De PVV levert tot nu toe flink in: in Zuid-Holland moet de partij van Geert Wilders de helft van zijn zetels inleveren, in Noord-Brabant zakt de partij van 7 naar 4 zetels en in Gelderland levert het ruim een derde in.  

(Dit bericht wordt aangevuld) 

Lees ook: 

Wat maakt Forum voor Democratie zo aantrekkelijk voor kiezers?

Forum voor Democratie doet voor het eerst mee aan de Provinciale Statenverkiezingen en heeft de wind mee in de peilingen. De partij raakt bij kiezers een nostalgische snaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden