Rechtszaak

Forum voor Democratie eist bij de rechter rectificatie van tv-programma Buitenhof na uitlatingen over Baudet

Thierry Baudet (FvD) tijdens de presentatie van het onderzoek naar de stikstofmodellen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).  Beeld ANP
Thierry Baudet (FvD) tijdens de presentatie van het onderzoek naar de stikstofmodellen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).Beeld ANP

Forum voor Democratie stapt naar de rechter omdat het tv-programma Buitenhof uitlatingen over Forum-leider Thierry Baudet niet rectificeert. De partij ziet zich genoodzaakt juridische stappen te ondernemen en spant een kort geding aan, laat een woordvoerder weten.

Volgens Baudet zijn in het programma "schandelijke leugens" verspreid over wat hij tijdens een debat in de Tweede Kamer heeft gezegd. De dingen die de presentatrice "mij in de mond legt", heb ik "absoluut niet gezegd", twitterde Baudet over de uitzending zondag.

Volgens Buitenhof-presentatrice Natalie Righton, die haar debuut bij het programma maakte, baarde Baudet vorige week in de Kamer nogal opzien. Hij zou hebben gezegd "dat hij denkt dat de Europese Unie een vooropgezet plan heeft om het blanke Europese ras te vervangen voor Afrikaanse immigranten".
De VPRO, die Buitenhof samen met twee andere omroepen maakt, wilde niet reageren op de melding van Baudet dat hij een kort geding aanspant, omdat het verzoek tot rectificatie niet is ingewilligd.

Het tv-programma Buitenhof heeft laten weten de uitlatingen van presentatrice Natalie Righton over voorman Thierry Baudet van Forum voor Democratie niet te rectificeren. Het programma wijst er in een verklaring op dat Righton voormalig FVD-kopstuk Henk Otten een reactie wilde vragen over de ontstane ophef bij enkele Tweede Kamerleden naar aanleiding van enkele uitspraken van Baudet. Volgens Buitenhof was de woordkeuze bij die vraagstelling een juiste parafrasering van zowel de uitspraken van Baudet (die in het publieke debat ook in het licht werden geplaatst van eerdere uitspraken van hem over dit onderwerp) als de wijze waarop deze uitspraken werden opgevat door enkele Tweede Kamerleden en Minister Hugo de Jonge.

Lees ook:

Gedeputeerde Rik Grashoff: Forum voor Democratie in het college zou een ramp zijn voor Noord-Brabant

Als Forum voor Democratie in het Brabantse college komt, dan valt de aanpak van de stikstofproblematiek stil, zegt gedeputeerde Rik Grashoff. Hij probeert nu natuurorganisaties en boeren achter zijn plannen te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden