Forum erin, ChristenUnie eruit bij eurokritische familie

Forum voor Democratie, dat met drie (na de brexit: vier) zetels debuteert in het Europees Parlement, is toegelaten tot de eurokritische groepering Europese Conservatieven en Hervormers (ECH). 

Dat is woensdag op een ECH-groepsbijeenkomst besloten. De grootste partij in de ECH is nu de aartsconservatieve, homofobe Poolse regeringspartij PiS. De Britse Conservatieven zitten er ook nog in, tot aan de brexit, alsmede de Vlaams-nationalistische N-VA.

Voor ChristenUnie-Europarlementariër Peter van Dalen is de toelating van Forum aanleiding om de ECH te verlaten. SGP’er Bas Belder heeft echter wel voor toetreding gestemd, waardoor er voor het eerst in decennia een einde lijkt te komen aan de innige samenwerking in Brussel tussen CU en SGP.  

Mogelijk is de breuk tijdelijk. Op 2 juli wordt Bert-Jan Ruissen geïnstalleerd als opvolger van Belder. Als die vervolgens met Van Dalen op één lijn zit over een nieuw partij-onderkomen, blijft de CU-SGP-eendracht behouden. 

De ECH was voor de verkiezingen nog in grootte de derde groepering in het parlement, en is nu de vijfde, achter de Groenen. Van Dalen had al een paar maanden geleden aangekondigd uit de ECH te stappen als Forum werd toegelaten. “De ECH haalt een partij binnen die niet wil samenwerken en hervormen, maar die voor afbreken is.”, liet Van Dalen woensdag weten. 

De leider van de Forum-delegatie in het Europees Parlement, Derk Jan Eppink, is blij met zijn terugkeer in de ECH-gelederen. Van 2009 tot 2014 zat Eppink ook al in die groep, toen namens de Vlaamse partij Lijst Dedecker. ‘Alleen ChristenUnie was tegen en verliet de zaal’, tweette Derk Jan Eppink nog over de Forum-toetreding. ‘De honden blaffen maar de karavaan trekt verder’.

Lees ook:
ChristenUnie en SGP in Europa waarschuwen fractiegenoten voor Forum voor Democratie

Eerder dit jaar hoopten de christelijke partijen nog dat het zou helpen om fractiegenoten te ‘waarschuwen’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden