Fortuyn voelde goed aan waar politieke reuring was

Fortuyn als ceremoniemeester bij het huwelijk van zijn zus in 1966 (links). Rechts, Fortuyn begin jaren '70. Beeld Erven Fortuyn
Fortuyn als ceremoniemeester bij het huwelijk van zijn zus in 1966 (links). Rechts, Fortuyn begin jaren '70.Beeld Erven Fortuyn

Vandaag verschijnt het boek 'De jonge Fortuyn' van journalist Leonard Ornstein. Hij beschrijft daarin het leven van Fortuyn tot aan 1972.

Met uw ontdekking dat Fortuyn ook is afgewezen door de CPN ontstaat nu wel een pikante lijst met partijen waarmee hij heeft geflirt. Dat kan de indruk wekken dat hij in politiek opzicht opportunistisch was.

"Opportunist vind ik zo'n onaardige, harde kwalificatie. Je kunt ook stellen dat Pim Fortuyn goed aanvoelde waar wat gebeurde en waar er politieke reuring was. Daar wilde hij bij zijn. Er is bij Fortuyn een constante lijn te ontdekken in de manier waarop hij de vinger op de zere plek van de maatschappij wist te leggen. Dat deed hij in de jaren zeventig bij de studentenbeweging en later bij projecten op gebied van ontwikkelingssamenwerking.

Hij voelde ook goed aan waar het in de politiek naartoe ging. Hij kwam uit een conservatief katholiek nest en durfde toch te kiezen voor links engagement. Je kunt hem veel verwijten, maar niet dat hij geen moed had. Hij voelde zich als scholier betrokken bij het leed van landen die ver weg lagen. Begin jaren zeventig trokken heel veel jongeren naar linkse partijen als PSP of de CPN.

Dat deed Fortuyn ook, niks bijzonders. In die hoek bleef hij zitten tot zijn vierentwintigste en daarna wierp hij dat als een mantel af en werd lid van de PvdA. Hij wilde niet vastroesten, zoals zoveel babyboomers uit die tijd dat wel deden."

Fortuyn onderging in zijn jeugd enkele gedaantewisselingen. Welke waren voor zijn verdere leven belangrijk?

"Tijdens zijn tijd op de middelbare school trok hij zich terug op zolder waar hij met karton en een gordijn een eigen kamer maakte. Dat werd zijn universum en daar heeft hij zitten nadenken over zijn roeping. Hij kreeg daar het idee dat hij voor de wereld een belangrijke rol wilde spelen. Aanvankelijk dacht hij dat dat in de kerkelijke wereld zou zijn. Hij wilde niet alleen priester worden, maar ook paus."

Waarom wilde Fortuyn in zijn jeugd priester worden. Hij maakte in zijn latere leven niet een gelovige indruk.

"Dat had te maken met zijn afkomst, zijn vader was bijvoorbeeld erg gelovig. Maar ook doordat hij onder de indruk was van pastoor Bik die in het nietige Driehuis waar hij woonde een heerszuchtige rol speelde. Later raakte hij zeer gesteld op pater Hutjens, de rector van het Mendelcollege in Haarlem waar Fortuyn de HBS volgde. Zij herkenden in elkaar een zekere verwantschap.

Pims broer Marten was ervan overtuigd dat Hutjens homo was. Pim geloofde daar niets van. Zij hebben nog lang met elkaar contact gehad. Fortuyn besloot pas na veel wikken en wegen om niet de priesteropleiding te volgen. Het celibaat zag hij als een te groot obstakel."

Waarom koos een katholieke jongen als Fortuyn voor een studie aan de gereformeerde Vrije Universiteit?

"Hij vond de andere universiteit in Amsterdam, de Gemeentelijke Universiteit, veel te massaal. De keuze voor de VU bleek een hele goede te zijn. In veel opzichten legde hij daar de basis voor de rest van zijn leven."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden